افسردگی نوجوانان ؛ وقتی افکار و احساسات منفی وجود دارد

افسردگی نوجوانان ؛ وقتی افکار و احساسات منفی وجود دارد

فهرست مطالب

افسردگی نوجوانان

افسردگی نوجوانان یکی از شایع ترین و تلخ ترین صحنه هایی است که این روزها می بینیم. همه ما گاهی اوقات حس و حال خوبی نداریم و احساس می کنیم که از عالم و آدم بریده ایم. احساسی کوتاه مدت که خیلی زود دست از سرمان بر می دارد و اجازه می دهد به زندگی عادی‌مان برگردیم. بخندیم، برقصیم، شادی کنیم و از لحظه لحظه زندگی‌مان لذت ببریم. پس این حس ناخوشایند کوتاه مدت بدین معنا نیست که افسردگی در وجود ما رخنه کرده است. فقط از دغدغه ها و مشکلات زندگی خسته شده ایم و نیاز داریم چند ساعت یا چند روزی در لاک خودمان فرو برویم تا حال‌مان بهتر شود. عادی است، نه؟!

حالا یک سوال؛ اگر این حس آزار دهنده بیاید، بماند و نرود، چه؟! آنگاه تکلیف چیست؟!

در این صورت می توان گفت که سایه شوم افسردگی بر زندگی‌مان افتاده است. می توان گفت که دیو سیاه افسردگی مهمان ناخوانده شب ها و روزهایمان شده و اگر نجنبیم و روح و روان‌مان را از چنگال تیزش نجات ندهیم، دیر یا زود از پا دَرِمان می آورد. افسردگی نوجوانان اگر درمان نشود، پای مشکلات جدی تر و تلخ تری را به زندگی فرد باز می کند.

مطالعه بیشتر : مشاوره نوجوان چیست و چه کمکی می کند ؟

نتایج تحقیقات نشان می دهد بیشتر افرادی که با بیماری افسردگی دست و پنجه نرم می کنند، در رده سنی 6 سال تا 25 سال هستند. تلخ و تامل برانگیز است، اما می توان به آن پایان داد. این بیماری هم درست مانند سایر بیماری ها قابل درمان است. کافی است فرد بخواهد و خانواده با عشق و علاقه یاری اش کنند تا به روزهای خاکستری زندگی اش پایان داده و نور امید و شادمانی را به لحظه هایش برگرداند.

نشانه های افسردگی نوجوانان

علائم و نشانه های افسردگی نوجوانان

اگر فکر می کنید نوجوانان افسرده همیشه غمگین و گوشه گیر هستند، باید خدمتتان عرض کنیم که اشتباه می کنید. اگرچه غمگین بودن یکی از اصلی ترین علائم افسردگی نوجوانان است، اما علائم و نشانه های دیگری نیز وجود دارند که بروز آن ها حاکی از گلاویز شدن فرد با افسردگی است. به خاطر داشته باشید که برای استنباط ابتلای فرد به این بیماری همه این علائم را با هم در وجود او جستجو نکنید. حتی ظهور برخی از این نشانه ها نیز زنگ خطر ابتلای نوجوانان به این بیماری روانی است.

افسردگی نوجوانان با بروز خشم و عصبانیت نمود پیدا می کنند. نوجوانانی که در دام این بیماری روانی می افتند، اغلب خشن و عصبانی هستند. آن ها کلافه و پریشان به نظر می رسند و بدون هیچ دلیلی ناراحت، بی حوصله و بی قرارند.

افسردگی نوجوانان انگیزه زندگی را از فرد می رباید. این افراد بر خلاف هم سن و سالان‌شان از  حضور در جمع دوستان و خانواده پرهیز می کنند و از بودن در جمع های شلوغ و پر سر و صدا لذت نمی برند. نوجوانان افسرده از عدم تمرکز کافی رنج می برند و همواره احساس خستگی و کمبود انرژی می کنند. حتی وقتی که به تازگی از خواب بیدار شده اند و به اندازه کافی استراحت کرده اند! آن ها اغلب در خوردن و خوابیدن حد تعادل را رعایت نمی کنند. یا پرخوری می کنند یا خیلی کم پیش می آید چیزی بخورند. یا مدام می خوابند یا به ندرت خواب به چشم‌شان می آید!

اگر میخواهید در مورد فراینده مشاوره و روانشناسی نوجوانان بیشتر بدانید این مقاله را مشاهده کنید : مشاوره نوجوان

مرگ؛ محبوب بی همتای نوجوانان افسرده

افسردگی نوجوانان فکر خودکشی و مرگ را به ذهن آنان دعوت کرده و این کار را برای آن ها لذت بخش و تنها راه خلاصی از ناراحتی و بی قراری جلوه می دهد. این افراد اعتماد به نف‌شان را از دست می دهند و از همین رو از حضور در مدرسه، دانشگاه، محل کار یا سایر اجتماعات خودداری می کنند. آن ها برای رهایی از حس و حال ناخوشایند خود به دنبال راه فرار می گردند و اغلب استفاده طولانی مدت از موبایل را به عنوان راه چاره بر می گزینند. غافل از این که این کار نه تنها از تنهایی آن ها نمی کاهد، بلکه اوضاع را از آن چه که هست بدتر کرده و دامنه مشکلات را گسترده تر می کند.

گاهی کار به جایی می رسد که نوجوان افسرده برای جلب توجه اطرافیان از خانه فرار می کند. این دسته از افراد از انجام دادن کارهای خطرناک هیچ ابایی ندارند. مثلا بدون احتیاط رانندگی می کنند یا نسبت به سلامت جسم و روح خود بی توجهند. چنین افرادی با حس ناخوشایند بی ارزشی دست و پنجه نرم می کنند و از همین رو تحمل انتقاد و شکست را ندارند.

مطالعه بیشتر : بررسی اهمیت روانشناسی نوجوان و دریافت مشاوره

آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که علت افسردگی نوجوانان چیست؟ چه اتفاقی رخ می دهد که فرد در اوج نوجوانی غمگین، بی انگیزه، گوشه نشین و بی قرار می شود و مرگ را به زندگی ترجیح می دهد؟

علل افسردگی نوجوانان

علل افسردگی نوجوانان

شاید برایتان جالب باشد بدانید که افسردگی نوجوانان هیچ علت خاصی ندارد! با این حال عوامل متعدد و متنوعی وجود دارند که می توان از آن ها به عنوان مهم ترین عوامل افسردگی نوجوانان یاد کرد. اگرچه عوامل بیولوژیکی، استعداد ژنتیکی و روانی و عوامل زیست محیطی از مهم ترین پارامترهای بروز افسردگی نوجوانان هستند، اما نمی توان از تاثیر عوامل محیطی، درگیری های خانوادگی، عدم حمایت عاطفی از سوی اطرافیان و طلاق در ابتلا به این بیماری چشم پوشی کرد.

جالب است بدانید که بیماری های ژنتیکی به طور شگفت انگیزی در ابتلا نوجوانان به افسردگی نقش دارند. نوجوانانی که یکی از اعضای خانواده آن ها سابقه ابتلا به افسردگی دارد، بیش از سایر هم سن و سالان خود در معرض خطر ابتلا به این بیماری روانی قرار دارند.

همان طور که در جریان هستید، انسان ها در سنین نوجوانی بسیار حساس و تحریک پذیر هستند. آن ها در این دوران به توجه و محبت بیشتری نیاز دارند و به شدت محتاج حمایت های عاطفی اطرافیان‌شان هستند. اگر اطرافیان و علی الخصوص والدین به هر دلیلی در این زمینه کوتاهی کنند، ناخواسته پای دیو بی شاخ و دُم افسردگی را به زندگی نوجوان خود باز کرده اند.

بیشتر بدانید : کارگاه رشد اخلاقی کودکان و نوجوانان

گاهی آسیب های کودکی و واقعه های ناگواری که فرد در آن دوران تجربه کرده است، در سنین نوجوانی به سراغ شخص آمده و وی را در دام افسردگی گرفتار می کنند. سوء استفاده جنسی، از دست دادن عزیزان، بی مهری دیدن از خانواده و اطرافیان و… همه و همه نمونه هایی از آسیب هایی هستند که می توانند دردسرساز شوند.

عجیب، اما واقعی…

شاید عجیب به نظر برسد، اما این یک حقیقت است که گاهی مشکلات هورمونی زمینه ساز افسردگی نوجوانان شده و زندگی آن ها را تیره و تار می کند. بله؛ گاهی عدم توجه به یک مشکل هورمونی ساده مثل کم کاری تیروئید می تواند سلامت روانی فرد را به خطر بیندازد. البته از تاثیر استعمال مواد مخدر و اثرگذاری این موضوع بر ایجاد مشکلات هورمونی و در نتیجه ظهور افسردگی نوجوانان نیز نباید غافل شد.

درمان؛ پایان این وضعیت نا به سامان!

در این که نوجوانی یکی از حساس ترین و سخت ترین دوران زندگی هر فردی است، هیچ شکی نیست. آمار نشان می دهد که از هر 5 نوجوان یکی از آن ها در دامی که افسردگی نوجوانان گسترده است، گرفتار می شود. آسیبی که این بیماری روانی به مبتلایان می زند، بسیار بیشتر از تصورات من و شما است. شما در ظاهر فردی را می بینید که چندان بیمار به نظر نمی رسد. با خودتان فکر می کنید که ناراحتی، پرخاشگری و بی قراری های او به اقتضای سنش چندان غیر عادی نیست. اما واقعیت چیز دیگری است. فرد مبتلا به افسردگی دنیای رنگی و شاد من و شما را خاکستری و غمگین می بیند. او هیچ امیدی به ادامه زندگی نداشته و از انجام کارهای خطرناک استقبال می کند. گاهی کار به جایی می رسد که فرد مشتاقانه مرگ را در آغوش می کشد…

بیشتر بدانید : عوامل ایجاد اختلال اضطراب نوجوانان

هیچ کس منکر این نیست که افسردگی نوجوانان سخت و ترسناک است. اما  حقیقت این است که عدم تشخیص و درمان به موقع می تواند آن را ترسناک تر و دردناک تر کند. مراجعه به پزشک و یا مشاور متخصص بزرگترین لطفی است که می توانید در حق نوجوانان مبتلا به افسردگی بکنید. در کنارشان باشید تا احساس تنهایی و خمودگی نکنند. کمک‌شان کنید تا مهارت های ارتباطی خود را ارتقا دهند. حامی‌شان باشید تا پا روی افکار مسموم خود بگذارند و دست‌شان را بگیرید تا از این منجلاب نجات پیدا کنند. افسردگی نوجوانان در کمین است. مراقب دلبندان‌تان باشید!

برای مشاوره و درمان با کلیک روانشناسی آوان در ارتباط باشید: 09900064001

2.7/5 - (6 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها