نکات کلیدی این مطلب:
- رقص راهی قدرتمند برای ابراز شادی و ارتباط با دیگران است.
- رقص درمانی پتانسیل بالایی برای مقابله با زوال شناختی مرتبط با سن دارد.
- رقص پتانسیل بهبود خلق و خو را دارد.
کلینیک روانشناسی و مشاوره آوان – ما به راحتی میتوانیم رقص را تشخیص دهیم. رقص به عنوان یک سری متوالی از گامهای ریتمیک هدفمند یا حرکات بدن تعریف میشود که با هماهنگی موسیقی انجام میشوند. رقص ذهن را درگیر میکند و چندین ناحیه مختلف مغز (حسی، حرکتی، شناختی، اجتماعی و عاطفی) را فعال میکند و به آنها کمک میکند تا با یکدیگر صحبت کنند. تحقیقات تأثیر مثبت رقص را بر سلامت جسمی و روانی تایید کرده است.

رقص نشاط آور است
رقص برای اکثر انسانها شادیآور است و رقصیدن با هم میتواند به ما کمک کند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنیم. گوش دادن به موسیقی اغلب میل به حرکت را القا میکند. موسیقیای که در انجام این کار مؤثر است، به عنوان موسیقی با ریتم بالا توصیف میشود. جریان ریتمیک (groove) به احساس لذتبخش تمایل به حرکت با موسیقی اشاره دارد. جریان ریتمیک عامل کلیدی پیوند موسیقی و رقص است. (پیشنهاد میشود مطلب ۱۰ راهکار ساده و جذاب برای بهبود سلامت روان را مطالعه کنید.)
رقص درمانی
رقص تأثیر مثبتی بر عملکرد حرکتی، شناختی و سلامت روان در افرادی دارد که مغزشان در برقراری ارتباط با بدنشان مشکل دارد. به عنوان مثال، افراد مبتلا به پارکینسون اغلب مترونوم (metronome) یا ریتم داخلی خود را از دست میدهند که بر راه رفتن و گفتار آنها تأثیر میگذارد. موسیقی میتواند روشی بسیار عالی برای ترویج حرکات ریتمیکتر باشد. به عنوان مثال، رقص تانگو با گامهای محکم راه رفتن توصیف میشود و شامل توقف و شروعهای سریع است که میتواند در برابر دورههای توقف حرکتی مؤثر باشد. مداخلات رقص میتواند شبکه مغزی را برای شروع حرکات تقویت کند و کمبود تحریک دوپامینرژیک (dopaminergic) را جبران کند.
افسردگی
در افراد جوانتر که از افسردگی رنج میبرند، رقصیدن به طور مؤثر علائم افسردگی و اضطراب را کاهش میدهد. علاوه بر این، مطالعات مربوط به بزرگسالان مسنتر نتایج امیدوارکنندهای را نشان دادهاند. لازم به ذکر است که مزیت تقویت خلق و خو در رقصیدن تا حد زیادی به دلیل مشارکت گروهی میباشد که باعث افزایش معاشرت و تعامل بین شرکتکنندگان میشود. (پیشنهاد میشود مطلب 7 عادتی که می تواند خطر افسردگی را به نصف کاهش دهد را مطالعه کنید.)
انعطافپذیری عصبی
از آنجا که رقص از نظر عصبی بسیار طاقتفرسا است، به ایجاد مسیرهای عصبی جدید کمک میکند. به نظر میرسد تمرین رقص طولانیمدت با تغییراتی در ساختار مغز، به ویژه در مناطقی از مغز که با عملکردهای حرکتی و شنوایی مرتبط هستند، در ارتباط است. این مهم است زیرا رقص میتواند مشکلات مرتبط با زوال شناختی ناشی از پیری را معکوس کند. به عنوان مثال، مشخص شده است که مداخلات رقص در افراد مسن سالم با بهبود عملکردهای حرکتی و شناختی همراه است.
پیوند اجتماعی
رقص مستلزم آن است که رقصنده الگوهای حرکتی خود را با موسیقی مطابقت دهد. توانایی هماهنگی یا همگامسازی با موسیقی پیامدهای قابل توجهی برای رفاه ما دارد. رقص هماهنگ، پیوند اجتماعی و احساس همبستگی را تشویق میکند. تعامل بین رقصندگان جنبه مهمی از رقص است. در رقصهای دونفره، تعامل هم در درون زوج و هم بین زوجها در زمین رقص رخ میدهد. در رقصهای گروهی، تعامل قوی بین همه اعضای گروه که با هم میرقصند، رخ میدهد. (پیشنهاد میشود مطلب در آغوش بگیریم، بغل شویم و ببوسیم را مطالعه کنید.)
توانایی همدلی بهبود یافته رقصندگان
هماهنگی همچنین میتواند به عنوان نوعی همدلی تفسیر شود. به این ترتیب، هماهنگسازی ریتم در ایجاد احساسات همدلی نقش دارد. این امر از نظریههای تکاملی در مورد اهمیت رقص و این نظریه که رقص نقش مهمی در افزایش مهارتهای بین فردی ما داشته است، پشتیبانی میکند.
بهبود عزت نفس
رقص همچنین برای افزایش اعتماد به نفس، عزت نفس و ابراز وجود در کودکان و نوجوانان مفید است. کودکان و نوجوانانی که در رقص مشارکت میکنند، در مقایسه با افرادی که در رقص شرکت نمیکنند، مهارتهای اجتماعی اولیه بیشتر و پیشرفت تحصیلی بهتری نشان میدهند. شرکت در رقص همچنین رفاه جسمی و روانی را فراهم میکند و رقصیدن، جایگزین مناسبی برای فعالیت بدنی سنتی است. (پیشنهاد میشود مطلب نوزادان چگونه رقصیدن را یاد می گیرند و مزایای آن چیست؟ را مطالعه کنید.)
در مجموع، رقص مزایای جسمی و روانی برای جمعیتهای سالم و دارای مشکلات جسمی و روانی فراهم میکند. رقص روابط را توسعه میدهد، افراد را به هم پیوند میدهد و احساس شادی و با هم بودن را افزایش میدهد.
«پیشنهاد میشود از تست های شخصیت کلینیک روانشناسی آوان که به صورت رایگان در اختیار شما قرار داده شده است، برای آشنایی و آگاهی بیشتر از خودتان استفاده کنید.»
مطالب مشابه:
- حضور در جمع چگونه باعث نشاط ما میشود؟
- 5 عادت ضروری برای داشتن زندگی با نشاط
- چگونه ارزش های خود را بشناسیم؟
- ۷ عادت ذهنی ناسالم که شما را در زندگی عقب نگه میدارد
- داستان سرایی، پلی میان معنا و هدف
- برای خودکنترلی نیازی به اراده نیست
- راههای فرار از تنهایی در دنیای پرشتاب امروز
- مانترا برای زندگی روزمره
- هنر برقراری ارتباط و گفتگوی موفق
- گم شدن در مسیر زندگی و 5 قدم برای یافتن دوباره خود
- عشق به خود برای هر روز
- نقش روانشناسی ثبات در تناسب اندام و تغذیه
- روش برخورد با افراد منفی گرا
- رهایی از نشخوار فکری
- چارچوب RESTART برای تابآوری ذهنی
- چرا جلوگیری از پرخوری سخت است؟
- آیا مدیتیشن می تواند از ما در برابر تنهایی محافظت کند؟
- تسلط، استقلال و اختیار