نکات کلیدی این مطلب:
- چارچوب بندی مجدد شامل تغییر دیدگاه ما برای درک موقعیت ها در پرتوی نوری از قدرت است.
- ما میتوانیم با انتخاب دیدگاههای سازندهتر برای پیمایش چالشهای زندگی، مسیر زندگی خود را دوباره چارچوببندی کنیم.
- چارچوب بندی مجدد، خوش بینی، انعطاف پذیری و توانمندی را پرورش می دهد که هر جنبه ای از زندگی ما را غنی می کند.
کلینیک روانشناسی و مشاوره آوان – چارچوب بندی مجدد ابزاری بسیار قوی برای سلامت روان است. من به عنوان روانشناسی که بیش از 30000 جلسه مشاوره داشته، دیدم که چگونه مراجعان وقتی می توانند نحوه درک چالشها و مشکلات روزانه خود را تغییر دهند، خلق و خوی خود را بهبود می بخشند.
چارچوببندی مجدد از روانشناسی شناختی نشأت میگیرد و چهره های قدرتمندی مانند ویکتور فرانکل (Viktor Frankl) از آن پشتیبانی میکنند. این تکنیک به ما قدرت می دهد تا ناملایمات را به فرصت تبدیل کنیم. هسته چارچوب بندی مجدد شامل تغییر دیدگاه ما به درک موقعیت ها به شکلی سازنده تر و توانمندتر است که نحوه تفسیر و پاسخ ما به موقعیت ها را تغییر می دهد. هر چه بیشتر خود را از احساس سنگینی بارهای زندگی باز کنید، احساس شادی بیشتری خواهید داشت.
در درمان شناختی، چارچوب بندی مجدد با مفهوم بازسازی شناختی همسو می شود، که بر تغییر نحوه تفکر و تفسیر وقایع تاکید دارد. به جای اینکه اجازه دهیم افکار منفی بر ذهنیت ما مسلط شوند، چارچوب بندی مجدد ما را تشویق می کند تا آنها را به چالش بکشیم و آنها را با تفسیرهای سازگارتر و توانمندتر جایگزین کنیم. با انجام این کار، تاب آوری را پرورش می دهیم و توانایی خود را برای مقابله با چالش های زندگی افزایش می دهیم. (پیشنهاد میشود مطلب آیا برای تغییر در زندگی خود آماده هستید؟ را مطالعه کنید.)
چارچوب بندی مجدد حکمتی باستانی
فیلسوف رواقی، اپیکتتوس (Epictetus)، حقیقتی عمیق را در نقل قول خود به تصویر میکشد: «انسان از رویدادها آشفته نمیشود، بلکه از ادراک خود از رویدادها آشفته میشود». اساساً، او پیشنهاد می کند، این شرایط بیرونی ما نیست که ما را آزار می دهد، بلکه تصورات و قضاوت های درونی ما در مورد آن شرایط است. این بینش بر اهمیت پرورش آگاهی و تسلط بر افکار و تفاسیر ما تأکید می کند، زیرا آنها در نهایت بهزیستی عاطفی و پاسخ های ما را به دنیای اطراف ما شکل می دهند. زمانی که بتوانیم این تمایز را تشخیص دهیم، میتوانیم با انتخاب دیدگاههای سازندهتر، خود را در چارچوببندی مجدد توانمند کنیم و چالشهای زندگی را با انعطافپذیری و وضوح بیشتر مرور کنیم.
فرانکل در کتاب مهم خود به نام انسان در جستجوی معنا، قدرت دگرگون کننده قالب بندی مجدد را حتی در تاریک ترین شرایط به نمایش گذاشت. با وجود تحمل رنج در اردوگاههای کار اجباری نازیها، فرانکل متوجه شد که هنوز میتواند معنا و هدف را با قالببندی مجدد تجربهاش پیدا کند. فرانکل متوجه شد که در حالی که نمی تواند شرایط بیرونی خود را کنترل کند، می تواند نگرش و واکنش خود را کنترل کند. این بینش عمیق او را قادر ساخت که در میان ناملایمات غیرقابل تصور زنده بماند و رشد کند. (پیشنهاد میشود مطلب چرا به امید نیاز داریم، از کجا میآید و چگونه تقویت میشود؟ را مطالعه کنید.)
ارزش نگرش مفید را نمی توان اغراق کرد. این نمونه ها را در نظر بگیرید:
- اشکان، دانشآموز دوم دبیرستان، با مشکلات تحصیلی دست و پنجه نرم کرد. او به جای اینکه شکست در آزمون شیمی را بازتابی از بی کفایتی خود بداند، آن را به عنوان فرصتی برای رشد و یادگیری مجدداً در نظر گرفت. با اتخاذ طرز تفکر رشد، او درس گرفتن از اشتباهات و در نهایت رسیدن به موفقیت را پذیرفت.
- لیلا، یک کارمند حرفهای میانسال، از دست دادن شغل خود را به عنوان فرصتی برای دنبال کردن مسیر شغلی رضایتبخشتر یا کشف فرصتهای جدید، دوباره تعریف کرد. با تغییر وضعیت خود به عنوان یک شکست موقت و نه یک شکست دائمی، او توانست خوش بینی و انعطاف پذیری خود را حتی در عدم اطمینان حفظ کند.
- داریوش، که به بیماری پارکینسون مبتلا شده بود، از تکنیک تغییر چارچوب برای مقابله با چالش های پزشکی خود استفاده کرد. به جای تسلیم شدن در برابر ناامیدی، آگاهانه تصمیم گرفت وضعیت خود را از منظری متفاوت ببیند و به جای محدودیتهایش بر آنچه که هنوز میتوانست به دست آورد تمرکز کرد. داریوش تشخیص خود را فرصتی برای کاهش سرعت زندگی و قدردانی از لحظات کوچکتر زندگی و همچنین تقویت ارتباطات عمیق تر با عزیزانش می دانست. او با طرح مجدد چالشهای خود به عنوان سفری برای انعطافپذیری و خودیابی، خود را برای یافتن معنا و هدف توانمند کرد و مبارزه با پارکینسون را به گواهی قدرت و سازگاری خود تبدیل کرد.
چارچوببندی مجدد مشکلات را قابل کنترلتر میکند زیرا دیدگاه ما را تغییر میدهد و به ما امکان میدهد موانع را بهعنوان پله ببینیم. این به ما قدرت می دهد تا راه حل هایی پیدا کنیم، منابع خود را بسیج کنیم و در مواجهه با ناملایمات استقامت کنیم. با در نظر گرفتن چالشها به عنوان فرصتهایی برای رشد و یادگیری، احساس عاملیت و انعطافپذیری را در خود پرورش میدهیم که ما را قادر میسازد تا فراز و نشیبهای زندگی را با سهولت بیشتری طی کنیم. (پیشنهاد میشود مطلب تغییر نگرش نسبت به تغییر را مطالعه کنید.)
برای تمرین موثر قالب بندی مجدد، مراحل زیر را در نظر بگیرید:
- آگاهی. تشخیص دهید که چه زمانی افکار یا تفسیرهای منفی بر درک شما از یک موقعیت تأثیر می گذارد.
- چالش. اعتبار افکار منفی را زیر سوال ببرید و دیدگاه های جایگزین را در نظر بگیرید.
- پیکربندی مجدد. تفسیرهای منفی را با تفاسیر مثبت و توانمندتر جایگزین کنید. بر فرصت های بالقوه برای رشد و یادگیری تمرکز کنید.
- تمرین. با به کار بردن مداوم آن در جنبه های مختلف زندگی خود، چارچوب بندی مجدد را به یک عادت تبدیل کنید. هر چه بیشتر تمرین کنید، طبیعی تر می شود.
- پشتیبانی. به دنبال پشتیبانی باشید در هنگام رویارویی با چالش ها، در جستجوی حمایت از دوستان، خانواده یا متخصصان سلامت روان تردید نکنید. آنها میتوانند بینشها و دیدگاههای بیشتری را ارائه دهند تا به شما در قالببندی مجدد مؤثر کمک کنند.
چارچوببندی مجدد باعث میشود چالشهایی که با آن روبرو هستیم قابل کنترلتر باشند و توسعه فردی و انعطافپذیری ما را تسهیل میکند. با تمرین منظم چارچوببندی مجدد، میتوانیم ذهنیت خوشبینی، انعطافپذیری و توانمندی را در خود پرورش دهیم تا هر جنبهای از زندگی ما را غنی کند.
محمد امین مختاریان
مطالب مشابه:
- رضایت، کلید رضایت از زندگی
- 5 دلیل برای فکر کردن به سبک زندگی مینیمالیسم
- 3 ایده از ارسطو برای ساختن یک زندگی خوب
- چرا “کاهش سرعت زندگی” برای شما ضروری است؟
- 5 عادت ضروری برای داشتن زندگی با نشاط
- 4 راهکار برای دستیابی به موفقیت بیشتر در زندگی
- 5 نکته مهم برای مقابله با بلاتکلیفی در زندگی
- 4 مشکل عمده زندگی که ناشی از غفلت عاطفی دوران کودکی میباشد.
- تعریف کیفیت زندگی چیست و چگونه میتوان آن را افزایش داد؟
- راهکارهایی برای رسیدن به زندگی شاد و پایدار
- 10 ابزار مفید برای بازسازی زندگی
- 7 نشانه تغییر مثبت زندگی