چرا حوصله انجام هیچ کاری ندارم؟ - کلینیک روانشناسی آوان | مرکز مشاوره روانشناختی

چرا حوصله انجام هیچ کاری ندارم؟

فهرست مطالب

نکات کلیدی این مطلب:

  • زمانی که با مهربانی و شفقت با خود رفتار کنید، احتمال بیشتری وجود دارد که خودتان را وارد عمل کنید.
  • اگر می‌خواهید با اطمینان بیشتری خودتان را وارد عمل کنید، بهترین کار این است که تجربه‌تان را تماشا کنید.
  • به جای منتظر ماندن برای انگیزه، اغلب بهتر است با انجام اقدامات کوچک شروع کنید.
  • ایجاد ارادی حس عاملیت و امکان، افزایشی است (یک مرحله در یک زمان).

کلینیک روانشناسی و مشاوره آوان – بعضی از روزها، شما حوصله انجام هیچ کاری را ندارید. شما نمی‌خواهید کاری را که در لیست کارهایتان می‌باشد را انجام دهید، حتی اگر بدانید که می‌توانید آن را به راحتی انجام دهید و حتی اگر بدانید که احتمالاً بعد از انجام آن احساس بهتری خواهید داشت.

با این حال، درون شما فریاد می‌زند “نه” و شما متوجه این مقاومت عجیب و غریب درونی می‌شوید. بنابراین شما کاری را انجام نمی‌دهید. شما با پزشک وقت نمی‌گیرید، شما به ورزشگاه نمی‌روید و شما رزومه کاری خود را ارسال نمی‌کنید.

چنین لحظاتی کاملاً رایج هستند و همه آن را تجربه می‌کنند. گاهی کمتر گاهی بیشتر و هیچ ایرادی ندارد که گهگاه انجام کارها را به تعویق بیندازید و کارها را به بعد موکول کنید زیرا عواقب آن اغلب خوش خیم است. با این حال، وقتی این به یک الگو تبدیل می‌شود و شما مکرراً از اقدام در زمینه‌های مهم اجتناب می‌کنید (در روابط، در محل کار و…) ممکن است ناخواسته بیشتر از آنچه قصد دارید آسیب وارد کنید.

کارهای انجام نشده بد خیم می‌شوند و برخی از فرصت‌ها ممکن است هرگز دوباره پیش نیایند و زمینه مناسبی برای پشیمانی های آینده ایجاد کنند. چنین وضعیتی می‌تواند به سرعت به چرخه‌ای تبدیل شود که در آن فقدان عمل منجر به احساس شرم و پشیمانی می‌شود، که (از قضا) اغلب به عنوان مانعی در برابر عمل تبدیل می‌شود و باعث می‌شود که کارها را حتی بیشتر به تعویق بیندازید و در نهایت باعث شرمساری و پشیمانی در آینده و تبعات احتمالی دیگر می‌شود.

حتی اگر همه این موارد را بدانید، باز هم ممکن است در انجام کارها با مشکل مواجه شوید. اما چرا اینطور است؟ چرا اغلب به روشی عمل می‌کنیم که می‌دانیم مفید نیست؟ (پیشنهاد می‌شود مطلب اهمال کاری، راهی برای نادیده گرفتن خود را مطالعه کنید.)

چرا کاری را که برای شما خوب است را انجام نمی دهید؟

ممکن است شما احساس درماندگی کنید. ممکن است احساس کنید که کارهای شما بی‌اهمیت است. ممکن است باور داشته باشید که “هیچ چیز مهم نیست”. حقیقت این است که شما یک انسان پیچیده در جامعه‌ای پیچیده هستید و عوامل متعددی در زندگی شما و دیگران تأثیرگذار است.

شما و سایر انسان‌های اطرافتان دارای نقص یا ذاتاً منفعل نیستید. در عوض شما و دیگران فقط انسان هستید. اگر انفعال در شما رسوب کرد، تجربه انسانی مشترکی دارید. شما فقط نمی‌خواهید کارهایی را که «باید» انجام دهید را انجام دهید.

سعی کنید مقداری همدردی با خود را به میان آورید و ببینید آیا در آن درس هایی وجود دارد یا خیر. زمانی که با مهربانی، احترام، صبر و شفقت با خود رفتار می‌کنید، به احتمال زیاد خود را به سمت اقدامات مورد نیاز سوق می‌دهید. به خصوص زمانی که احساس می‌کنید کمتر سزاوار این ویژگی‌ها هستید.

این دروس چیست؟ اگر می‌خواهید بهتر درک کنید که چگونه می‌توانید با اطمینان بیشتری خود را وارد عمل کنید، بهترین گزینه این است که مراقب تجربه خود باشید. شاید بخواهید از خود بپرسید:

  • چه زمانی در زندگی ام بیشتر مایل به اقدام بودم؟
  • آن موقع چه فرقی داشت؟
  • چگونه می‌توانم این زمینه را بازسازی کنم؟

بسته به پاسخ های شما، درک دلایل ممکن است آسان یا سخت باشد. ممکن است دیدن برخی دلایل آسان تر به نظر برسد و بازآفرینی زمینه هایی که از شما پشتیبانی می‌کنند راحت باشد. در مواردی نیز ممکن است بسیار پیچیده‌تر باشد.

اگر کاری به ظاهر کوچک (خوابیدن مناسب، ارسال برگه درخواست) به اندازه کارهای پیچیده تر (داشتن روابط رضایت بخش، یافتن شغل خوب) دشوار است، سعی کنید عمیق‌تر تفکر کنید. چه چیزی اهمیت دارد؟ چه چیزی به شما انگیزه می‌دهد؟ این مقاومت حتی در موارد به ظاهر کوچک چقدر قدمت دارد؟

اغلب متوجه خواهید شد که موارد کوچک نماد عوامل بسیار بزرگتر هستند. ممکن است مجبور شوید به عوامل تأثیرگذار در زندگی خود که قبلاً از دست داده‌اید توجه کنید و آنها را (تا جایی که می‌توانید) آگاهانه تر و عاقلانه تر انتخاب کنید. این روش ممکن است نیاز به تفکر و آزمون و خطا داشته باشد که به زمان نیاز دارد. با این حال، اگر به دنبال نتایج فوری تر هستید، اصل بعدی برای شما مناسب است. (پیشنهاد می‌شود مطلب ما در انگیزه خود چه نقشی داریم را مطالعه کنید.)

چگونه خود را وارد عمل کنید؟

ما معمولاً انگیزه را به روشی خطی درک می کنیم، یعنی شما برای انجام کاری انگیزه دارید و سپس آن کار را انجام می‌دهید. با این حال، عکس آن می‌تواند به همان اندازه صادق باشد، یعنی شما کاری را انجام می‌دهید و سپس برای انجام آن انگیزه پیدا می‌کنید. درواقع اول عمل می آید، سپس احساس.

انگیزه به خودی خود می‌تواند کاملاً بی‌ثبات باشد و به همان اندازه که می‌توانیم احساسات دیگر را کنترل کنیم، نمی‌توانیم انگیزه را کنترل کنیم. اگر به همین راحتی بود، به جای خواندن این مقاله، فقط سوئیچ را می‌چرخاندید.

بنابراین، به جای اینکه منتظر انگیزه باشید، روی بخش دیگر معادله یعنی “اقدام کردن” تمرکز کنید. در هر زمان، می‌توانید آگاهانه تصمیم بگیرید که در خصوص آنچه برای شما مهم است عمل کنید.

احتمالا با خود می‌گویید که اگر اقدام کردن به همین راحتی بود، الان وضعیت بهتری داشتم، درست است؟ بنابراین به جای اقدام فوری که می‌تواند سخت باشد بهتر است از دستورالعمل “یه کاری بکن” استفاده کنید.

کاری که می‌خواهید انجام دهید را کوچک و سبک کنید تا زمانی که به نقطه ای برسید که مایل به اقدام باشید. آیا دویدن 30 دقیقه ای خیلی سخت است؟ آن را 10 دقیقه کنید. اگر بازهم سخت است می‌توانید در حد پوشیدن کفش اقدام کنید. حتی کوچکترین اقدام مهم است و می‌تواند تفاوت ایجاد کند، حتی اگر به نظر مضحک باشد. یک اقدام کوچک ممکن است شما را به ادامه تشویق کند. فقط زمانی مطمئن خواهید شد که اولین قدم را بردارید.

اغلب اوقات، ذهن ما مانع از انجام کارهایی می‌شود که برایمان مهم است و باعث می‌شود در افکار دشوار گیر کنیم، با احساسات ناخواسته دست و پنجه نرم کنیم، تمرکزمان را از دست بدهیم، در جهت گیری دچار اختلال شویم یا خود را ناتوان و نالایق تصور کنیم. در این لحظات، یکی از موثرترین راه‌ها برای خروج از چنین وضعیتی، بازگشت به بدن و تمرکز بر ادراکات حسی‌مان است، در حالی که قدم‌های کوچکی در جهتی معنادار برمی‌داریم. (پیشنهاد می‌شود مطلب آیا ذهن شما علیه خودتان عمل می‌کند را مطالعه کنید.)

به عبارت دیگر، ما کاری انجام می‌دهیم و به این که این چه حسی دارد توجه می‌کنیم. سپس گام دیگری برمی داریم و دوباره بر توجه کردن تمرکز می‌کنیم. پیشنهاد می‌شود با کاری کوچک و ملایم شروع کنید. ایجاد ارادی حس عاملیت و امکان، افزایشی است (یک مرحله در یک زمان). این از نظر فردی و اجتماعی نیز صادق است.

محمد امین مختاریان

مطالب مشابه:

به این محتوا امتیاز دهید
اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها