کلینیک روانشناسی و مشاوره آوان – همه ما عادت هایی داریم که آرزو می کنیم بتوانیم آنها را ترک کنیم. صرف نظر از جویدن ناخن، به تعویق انداختن کارها، تماشای بیش از حد پورن، نوشیدن الکل یا مصرف زیاد شیرینی، به نظر میرسد عادات بد با وجود بهترین تلاش ما برای تغییر همچنان ادامه دارند. اما چرا؟
باید به شما بگویم که این عادت های بد می توانند بهترین دوستان شما باشند!. در این مطلب، چگونگی درک و پذیرش بدترین عادات شما را بررسی خواهیم کرد که چگونه می توانند منجر به رشد و تحول فردی شوند.
هدف پنهان عادات بد
عادتهای بد اغلب هدفی را دنبال میکنند که ممکن است بلافاصله آن را تشخیص ندهیم. آنها می توانند مکانیسم های مقابله ای باشند که به ما کمک می کنند تا با استرس، تروما، اضطراب یا بی حوصلگی مقابله کنیم.
برای مثال، زمانی که شما به شیوههایی فعال هستید که شما را مضطرب میکند، یک میان وعده شیرین یا نوشیدنی ممکن است راهکار شما برای کسب آرامش باشد. به تعویق انداختن می تواند راهکار ذهن شما برای اجتناب از تمایلات کمال گرا باشد. نوشیدن بیش از حد می تواند نارضایتی شما را در زندگی زناشویی پنهان کند.
بیشتر مردم صرفاً روی تلاش برای جلوگیری از درگیر شدن در این عادت های بد تمرکز می کنند، اما این اشتباه است. عادات بد فقط رفتارهای تصادفی نیستند، آنها اغلب یک هدف پنهان دارند. با درک اینکه چرا ما درگیر این عادتها هستیم، میتوانیم آنها را به اقدامات مثبت تبدیل کنیم.”
یکی از مراجعین به نام مهسا، اولین بار در معرض حشیش قرار گرفت که یکی از دوستانش آن را به عنوان راهی برای مقابله با شرم و کم رویی معرفی کرد و قبل از حضور در مدرسه از آن استفاده میکرد. حشیش باعث از بین رفتن شرم و کم رویی میشد. یعنی مهسا میتوانست به زندگیش ادامه دهد و این تمام چیزی بود که او به دنبالش بود.
با اذعان به دلایل اساسی عادات بد خود، می توانید به جای صرفاً حذف علائم، علل اصلی را بررسی کنید. این درک به شما این امکان را می دهد که انتخاب های آگاهانه تری در مورد نحوه مدیریت رفتارهای خود داشته باشید.
این موهبت عادات بد است. اگر کنجکاو شوید، ممکن است مسیری را که باید برای رهایی از درد خود طی کنید را آشکار کند. (پیشنهاد میشود مطلب کنجکاوی، راهنمای شما برای معنا و تحقق را مطالعه کنید.)
تبدیل عادات به رفتارهای مثبت
هنگامی که هدف عادات بد خود را درک کردیم، می توانیم روی تبدیل آنها به رفتارهای مثبت کار کنیم. این فرآیند شامل شناسایی محرکهایی است که منجر به عادت بد میشوند، درک پردازش این محرکها، فعالسازی درونی آنها و یافتن رفتارهای جایگزینی که تسکین با آسیب کمتر را فراهم میکنند.
اکثر مردم به دنبال رفتارهای جایگزین نیستند زیرا معتقدند عادات بد آنها مشکلاتی مستقل هستند. اما بدون درک علت این عادت ها، هر تلاشی برای متوقف کردن آنها با شکست مواجه می شود یا منجر به اتخاذ عادت بد دیگری برای جایگزینی عادت اول می شود. کلید این است که عادت بد را با رفتاری مثبت جایگزین کنید که همان نیاز را برآورده کند. به این ترتیب، نه تنها عادت بد را حذف میکنید، بلکه عادتی تازه و سالمتر به جای آن ایجاد میکنید.
در مورد مهسا، باوجود اینکه حشیش شرم را از بین برد، اما او هرگز مجبور نشد با اضطراب فلج کننده اجتماعی که در وهله اول آن را به وجود آورده بود مقابله کند. من این محرک های اساسی عادت های بد ما را «قلاب» می نامم. اضطراب اجتماعی ملیسا باید حل شود تا بتواند اعتیاد خود به حشیش را شکست دهد. (پیشنهاد میشود مطلب 2 نکته برای غلبه بر اضطراب اجتماعی را مطالعه کنید.)
قدرت شفقت به خود
مهم است که به این فرآیند با شفقت به خود نزدیک شوید. سرزنش خود به خاطر عادت های بد می تواند چرخه ای از شرم و گناه ایجاد کند و تغییر آن را حتی سخت تر کند. در عوض، با مهربانی و درک با خود رفتار کنید. بدانید که همه عادت های بدی دارند و این بخشی طبیعی از انسان بودن است. با نشان دادن شفقت به خود، می توانید ذهنیتی مثبت ایجاد کنید که از تغییر پایدار پشتیبانی می کند. شما عاداتی را اتخاذ کرده اید که در هنگام پذیرفتن منطقی بودند و کارساز بودند. اما زمان تغییر آنها فرا رسیده است. (پیشنهاد میشود مطلب 8 استراتژی ساده برای تقویت شفقت به خود را مطالعه کنید.)
گام های عملی برای تغییر عادات بد
- محرک را شناسایی کنید. چه موقعیت ها یا احساساتی باعث ایجاد عادت شما می شود؟ درک این موضوع می تواند به شما در پیش بینی و مدیریت این محرک ها کمک کند.
- دلیل را درک کنید. کدام عامل یا مشکل درونی با این عادت از بین رفت یا کاهش پیدا کرد؟
- جایگزین پیدا کنید. رفتارهای مثبت جایگزینی را که می توانند همان تسکین را فراهم کنند، شناسایی کنید. در مورد مهسا، این شامل تمرینهایی بود که اضطراب اجتماعی او را آرام میکرد، مانند حضور در گروه درمانی اضطراب اجتماعی، مراقبههای تنفسی و تمرین مهارتهای گفتاری برای کاهش ترسهای مربوط به او.
- شفقت به خود را تمرین کنید. در طول این فرآیند با خودتان مهربان باشید. تغییر زمان می برد و هیچ اشکالی ندارد.
- پیشرفت خود را پیگیری کنید. برای ردیابی پیشرفت خود و ستایش پیروزی های کوچک در طول مسیر، یک دفتر خاطرات داشته باشید و موفقیت های خود را در آن یادداشت کنید.
عادت های بد نباید دشمن باشند. از آنها برای شناسایی فرصت های رشد استفاده کنید. با درک هدف پنهان آنها و تبدیل آنها به رفتارهای مثبت، می توانیم بدترین عادات خود را به بهترین دوستان خود تبدیل کنیم.
به یاد داشته باشید که شفقت به خود و طرز فکر مثبت کلید ایجاد تغییرات پایدار است. عادات خود را در آغوش بگیرید، آنها را درک کنید و از آنها به عنوان ابزاری برای رشد و توسعه خودتان استفاده کنید.
محمد امین مختاریان
مطالب مشابه:
- راهنمای افزایش اعتماد به نفس و ایجاد عزت نفس + سوالات متداول
- 4 نکته برای تغییر و ایجاد عادتهای جدید.
- 3 عادتی که باعث میشود «جذابیت رفتاری» نداشته باشید.
- 5 عادت ضروری برای داشتن زندگی با نشاط
- 5 راه برای ترک عادت بد
- 7 عادتی که می تواند خطر افسردگی را به نصف کاهش دهد.
- 12 عادت ساده برای بهبود خلق و خوی
- 3 عادت بدی که در رابطه خود باید فراموش کنید
- پرورش عادت شکرگزاری و قدردانی برای افزایش بهزیستی
- 5 عادت سالم برای افزایش عزت نفس