کلینیک روانشناسی و مشاوره آوان – معمولا کسی در مورد مسائل جنسی سوال نمیکند و به ندرت فردی پیدا میشود که در مورد مشکلات جنسی خود صحبت کند. به ویژه در مردان، اعتراف به اینکه تمایلی به رابطه جنسی ندارند برایشان مشکل است. این پدیده بدون توجه به جنسیت رخ میدهد و دلیلی برای شرمساری وجود ندارد. اولین قدم برای مقابله با کاهش میل جنسی، خارج کردن موضوع از منطقه تابو است. در این مطلب به شما کمک خواهیم کرد تا در مورد مشکلات جنسی خود آگاهی بیشتری پیدا کنید.

چرا از کمبود میل جنسی صحبت میکنیم؟
فقدان میل جنسی میتواند فشار زیادی را به شرکای زندگی وارد کند، به خصوص اگر یک طرفه باشد. شریکی که بیشتر به صمیمیت علاقهمند است احساس طرد شدن میکند یا شروع به شک در جذابیت خود میکند. از طرف دیگر، اگر شما فردی هستید که تمایلی به رابطه جنسی ندارید، احساس میکنید تحت فشار هستید. بنابراین با وجود اختلال یا کاهش میل جنسی، تنش در روابط اجتناب ناپذیر است.
علاوه بر این، برچسب های اجتماعی را نیز باید درنظر گرفت. مردانی که تمایلی به رابطه جنسی ندارند، مورد قضاوت قرار میگیرند و همچنین زنان نیز اغلب به عنوان “سرد” برچسب زده میشوند. پس جای تعجب نیست که موضوع مخفی میشود و شما در سکوت رنج میبرید… که اهمیت صحبت درباره این موضوع را بیشتر میکند!.
توجه داشته باشید که عدم علاقه فعلی شما به رابطه جنسی میتواند کاملا طبیعی باشد. حتی اگر رسانهها یا فیلمهای وابسته به عشق شهوانی پیام های متفاوتی به شما بدهند، لازم نیست آنها را جدی بگیرید!. شما نباید آن پیام ها را برای خود یا شریک زندگی خود الگو کنید. پیشنهاد این است که همراه با شریک زندگی خود به دنبال یافتن علل و درمان باشید.
چرا من تمایلی به رابطه جنسی ندارم؟
دلایل عدم تمایل شما به رابطه جنسی میتواند هم جسمی و هم روانی باشد که مورد دوم بسیار رایج تر است. ممکن است در حال گذراندن مرحله سختی از زندگی خود باشید. اگر موضوعی شما را تحت فشار قرار میدهد و نیاز به تصمیم گیری دارید، کاملاً قابل درک است که ذهن شما از رابطه جنسی دور بماند.
اما مشکلات بین فردی نیز میتواند علت کاهش میل جنسی یا عدم تمایل به رابطه جنسی باشد. اگر از جنبه های دیگر بین شما و شریک زندگی تان بحرانی وجود داشته باشد، مطمئناً میتواند به این واقعیت کمک کند که از شهوت رابطه جنسی غافل شوید. بیماری های روانی مانند اختلالات اضطرابی و افسردگی نیز میتوانند منجر به کاهش میل جنسی شوند.
وقتی صحبت از علل جسمانی میشود، ارزش دارد که بین زن و مرد تفاوت قائل شویم که در ادامه به تفصیل خواهیم پرداخت. در زیر دلایل فیزیکی کلی که میتواند منجر به کاهش میل جنسی شود را برای شما فهرست کردهایم:
- مشکلات تیروئید
- بیماری قلبی
- دیابت
- نارسایی کلیه
- بیماریهای کبدی
- اعتیاد به الکل یا مخدر
- داروهای خاص (مانند داروهای ضد افسردگی)
نگاهی به ارقام
اگر تمایلی به رابطه جنسی ندارید، اغلب احساس تنهایی میکنید. نگاهی به بررسیها و آمارهای کنونی ثابت میکند که اینطور نیست. در یک نظرسنجی گسترده جهانی که توسط جامعه شناس آمریکایی ادوارد لومان (Edward Laumann) انجام شد، حدود 16 درصد از زنان و 33 درصد از مردان اظهار داشتند که در 12 ماه گذشته تمایل چندانی به رابطه جنسی نداشتهاند.
با این حال، توجه به این نکته مهم است که آیا افراد مبتلا از بیحالی جنسی خود رنج میبرند یا خیر. در این مرحله، ما نتایج یک مطالعه هامبورگ را بررسی میکنیم که بر اساس آن 51 درصد از پاسخدهندگان زن و 24 درصد از پاسخدهندگان مرد اظهار داشتند که علاقه جنسی کمی دارند. با این حال، تنها در مجموع 10 درصد از کاهش میل جنسی خود رنج میبردند. (پیشنهاد میشود مطلب دلایل اختلال عملکرد جنسی را مطالعه کنید.)
چرا زنان گاهی اوقات تمایلی به رابطه جنسی ندارند؟
این که آیا زنان واقعاً تمایلی به داشتن رابطه جنسی بیشتر از مردان ندارند را نمیتوان با قطعیت صددرصد تعیین کرد. با این حال، آنچه مسلم است این است که دلایل متعددی برای کاهش میل جنسی زنان وجود دارد. این موضوع در نظرسنجیهای انجام شده در کشور های دیگر نیز مشهود است.
به طور خاص، بیحالی زنان در رابطه جنسی را میتوان در دو مرحله از زندگی مشاهده کرد: اندکی پس از تولد فرزند و در دوران یائسگی. در هر دو مورد، علت هورمونها هستند. پس از زایمان، سطح استروژن کاهش مییابد و چرخه زن توسط هورمون پرولاکتین (هورمون شیردهی) سرکوب میشود. این مجموعه هورمونی میل جنسی را به حداقل میرساند و علاوه بر این، تجربه زایمان نیز وجود دارد.
در طول یائسگی، سطح استروژن نیز به شدت و به طور دائمی کاهش مییابد که میتواند منجر به خشکی غشاهای مخاطی شود و در نتیجه رابطه جنسی ناخوشایند و دردناک میشود. استفاده از داروهای ضد بارداری هورمونی یکی دیگر از دلایل تمایل زنان است. هر دارویی که با تعادل هورمونی بدن تداخل داشته باشد میتواند به طور بالقوه بر میل جنسی تأثیر بگذارد. (پیشنهاد میشود مطلب تاثیر تصویر بدن بر رابطه جنسی را مطالعه کنید.)

عدم تمایل به رابطه جنسی در مردان
حتی اگر برخی از مردان دوست نداشته باشند اعتراف کنند، اما مردان نیز گاهی اوقات تمایلی به رابطه جنسی ندارند و این کاملا طبیعی است. به عنوان مثال، بسیاری از مردان متوجه نیستند که در حال گذراندن دوران یائسگی هستند. از سن 50 سالگی، سطح تستوسترون به طور طبیعی کاهش مییابد که منجر به کاهش میل جنسی میشود.
همچنین کمبود ویتامین D میتواند با کاهش میل جنسی همراه باشد، زیرا ویتامین D بر تولید تستوسترون تأثیر میگذارد. همین امر در مورد الکل نیز صدق میکند. نوشیدن بیش از حد الکل سطح تستوسترون را کاهش میدهد و همچنین منجر به اختلال نعوظ میشود.
علاوه بر دلایل فیزیکی، غیرمعمول نیست که مردان در دوران بارداری شریک زندگی خود، مدت کوتاهی پس از زایمان یا در دوران شیردهی، عدم تمایل به رابطه جنسی را تجربه کنند. با این حال، طور معمول با گذشت زمان برطرف میشود. اما اگر مشکل در درازمدت ادامه داشت، توصیه می شود به دنبال کمک باشید و از مشاوره جنسی استفاده کنید. (پیشنهاد میشود مطلب وقتی میل جنسی مرد زندگی شما کم می شود را مطالعه کنید.)
5 نکته برای کشف دوباره میل جنسی
در زیر میخواهیم به شما 5 نکته در مورد کشف میل جنسی را ارائه دهیم تا دوباره بتوانید میل جنسی خود را بازیابی کنید.
فانتزی های جنسی
به ندرت کسی در مورد آن صحبت میکند، اما همه فانتزی های جنسی دارند. تصویر سازی ذهنی در خصوص رابطه جنسی بهترین راه برای آگاهی از این است که چه چیزی در رابطه جنسی شما را هیجان زده میکند و چه چیزی را در رابطه جنسی دوست دارید، میباشد. (پیشنهاد میشود مطلب آیا فانتزی جنسی ندارید را مطالعه کنید.)
با شریک زندگی خود صحبت کنید
آیا دوست ندارید رابطه جنسی داشته باشید زیرا دیگر هیجانی ندارد و تکراری و یکسان است؟ در مورد آرزوها و خیالات خود با همسرتان صحبت کنید. مسلماً این جسارت می خواهد، اما در غیر این صورت ناراضی خواهید ماند.
روشهای جدید را امتحان کنید
از تنوع در رابطه جنسی نترسید. با محیط شروع کنید، لزومی ندارد که رابطه جنسی همیشه در رختخواب انجام شود… امتحان کردن وسایل تحریک کننده و موقعیت های جدید نیز میتواند اوضاع را دوباره روبراه کند.مهم است که هیچ فشاری به خودتان وارد نکنید! فقط مواردی را امتحان کنید که برای هر دوی شما جذاب باشد.
اجازه مجاورت
تمایل به رابطه جنسی در زندگی مشترک تا حد زیادی به ارتباط عاطفی بستگی دارد. با حرکات کوچک به یکدیگر نشان دهید که چقدر برای یکدیگر مهم هستید. مطمئن شوید که لحظات خوب و صمیمی را با همسرتان دور از اتاق خواب سپری می کنید (مثلاً یک روز در کنار دریا یا یک شام خوب با نور شمع). در حالت ایده آل، این لحظات دوباره به میل جنسی منجر میشود. اما میتوانید صادقانه از خودتان بپرسید که چرا اجازه مجاورت به رابطه جنسی برای من دشوار است؟ (پیشنهاد میشود مطلب تاثیر لمس بدن بر تصویر بدن و رابطه جنسی را مطالعه کنید.)
الهام گرفتن
قطعاً فیلمهای عاشقانه و زیباییشناختی وجود دارند که زنان نیز آنها را دوست دارند و میتوانند به عنوان منبع الهام برای شما باشند. به ویژه در زمانی میتواند مفید باشد که از بیان تمایلات جنسی خود با کلمات مشکل داشته باشید.
نقش مشاوره جنسی در غلبه بر بی علاقگی جنسی
از آنجایی که بی علاقگی جنسی اغلب دلایل روانی دارد، غلبه بر این مشکلات به تنهایی آسان نیست. گاهی اوقات موضوع انسدادهای ناخودآگاه است که بدون کمک حرفه ای به سختی قابل حل است. مشاور جنسی میتواند موقعیت را بدون احساسات و قضاوت ارزیابی کند، که به ویژه در مورد موضوع حساسی مانند تمایلات جنسی ارزشمند است.
کمک حرفه ای در قالب مشاوره جنسی میتواند به شما به عنوان یک زوج کمک کند تا دلایل عدم علاقه جنسی را بیابید، آنها را به روشی بدون قضاوت تجزیه و تحلیل کنید و استراتژی هایی برای حل آنها ایجاد کنید.
برای ارزیابی میل جنسی خود و شناسایی مشکلات احتماعی پیشنهاد میشود از تست میل جنسی هالبرت که برای شما مخاطبان عزیز آماده شده است استفاده کنید.

رابطه و عشق خود را بدون فشار جنسی احیا کنید
در زمانی که از نظر جنسی ناراضی هستید، بزرگترین اشتباهی که میتوانید مرتکب شوید این است که خود یا شریک زندگی خود را تحت فشار قرار دهید. فشار روانی قاتل شماره یک لذت است و تضمین میکند که هیچ چیز در رختخواب به خوبی پیش نمیرود. لطفاً این انتظار را نداشته باشید که حتماً باید رابطه جنسی داشته باشید! شما مجبور نیستید کاری انجام دهید. شما و شریک زندگیتان میتوانید از راه های دیگری از نظر فیزیکی نزدیک باشید.
از زمان با هم بودن خود لذت ببرید، گفتگوهای عالی داشته باشید و لحظاتی را با هم خلق کنید. رابطه جنسی مهمترین عامل در رابطه نیست. خواهید دید هنگامی که فشار از بین رفت و مشکلات اساسی حل شد، میل جنسی اغلب به حالت قبلی خود باز میگردد. اگر واقعاً نسبت به دوران جوانی کمتر رابطه جنسی دارید اما از آن بسیار لذت میبرید، کاهش فشار میتواند برای برقرار رابطه جنسی کارکرد داشته باشد. (پیشنهاد میشود مطلب افزایش میل جنسی زنان در میانسالی را مطالعه کنید.)
اگر همچنان تمایلی به رابطه جنسی ندارید چه باید بکنید؟
اگر بیمیلی جنسی بیش از شش ماه ادامه داشت و شما به شدت از آن رنج میبرید، باید علل را از نظر پزشکی یا روانی بررسی کنید. این نباید ناخوشایند باشد! اولین نقطه برای شروع تماس با پزشک خانواده، متخصص زنان یا اورولوژیست است.
سفر به کشف مجدد تمایلات جنسی
نداشتن احساس رابطه جنسی جای خجالت ندارد و این برای مردان و زنان صادق است. تا زمانی که از آن رنج نمیبرید، لازم نیست شرایط را تغییر دهید. با این حال، اگر رنج میبرید، راهها و امکانات متعددی برای مقابله با این مشکل وجود دارد که آگاه شدن از علل جسمی و روانی یکی از آنهاست.
با خود و همسرتان صبور باشید. با هم امتحان کنید که چه راهی شما را از نظر جنسی برآورده میکند. این سفر میتواند بسیار هیجان انگیز باشد و فرصتی برای توسعه فردی ارائه دهد. شما یاد میگیرید که خواسته های خود را آشکارا بیان کنید و در نتیجه پیوند عمیق تری با شریک زندگی خود ایجاد کنید.
مطالب مشابه:
- 7 راه سالم برای بهبود میل جنسی
- رابطه بین کاریزما و میل جنسی
- آیا فناوری جنسی میتواند بهتر از شریک جنسی انسانی باشد؟
- اختلاف میل جنسی را چگونه کاهش دهیم
- جلوگیری از پیری مغز با رابطه جنسی منظم
- تستوسترون پایین و میل به زندگی
- بررسی دو دسته از چالشهای کاهش میل جنسی
- آیا مانند گذشته تمایلی به رابطه جنسی ندارید؟
- سایه رنجش بر صمیمیت جنسی
- بینش شگفت انگیز در مورد رضایت جنسی مردان
- آیا مشکلات جنسی با استفاده از رسانه های اجتماعی افزایش می یابد؟
- نیاز مردان امروزی در رابطه جنسی
- آیا جذابیت جنسی همسرتان کم شده است؟
- سوالات متداول و رایج در مورد رابطه جنسی
- 12 پیش بینی کننده رضایت جنسی خوب