گرومینگ جنسی، فرآیند تجاوز به کودکان - کلینیک روانشناسی آوان | مرکز مشاوره روانشناختی

گرومینگ جنسی، فرآیند تجاوز به کودکان

فهرست مطالب

نکات کلیدی این مطلب:

  • به طور متوسط، کسانی که تجربه سوء استفاده جنسی در دوران کودکی را داشتند، 14 مورد از رفتارهای گرومینگ جنسی را تایید کردند.
  • رفتارهای گرومینگ جنسی به شدت حاکی از سوء استفاده جنسی بالقوه است.
  • آگاهی و افزایش دانش در مورد رفتارهای گرومینگ جنسی می تواند از تجاوز جنسی در دوران کودکی جلوگیری کند.

کلینیک روانشناسی و مشاوره آوان – گرومینگ جنسی (sexual grooming) به عنوان فرآیند فریبنده‌ای تعریف می شود که در آن فرد مرتکب به دنبال تسهیل تماس جنسی با خردسالان است و در عین حال از کشف و افشای آن اجتناب می‌کند. در حالی که اعتقاد بر این است که بخشی از کسانی که مرتکب سوء استفاده جنسی در دوران کودکی می شوند، از استراتژی‌های گرومینگ جنسی استفاده می کنند، تحقیقات تازه روی بیش از 1000 بزرگسال بازمانده از سوء استفاده جنسی در دوران کودکی، نشان داد که رفتارهای گرومینگ جنسی در 99 درصد موارد گزارش شده است. به طور میانگین 14.25 رفتار گرومینگ جنسی در هر مورد گزارش شده است.

در حالی که اصطلاح گرومینگ جنسی رایج است (بیشتر در کشورهای غربی)، اجماع و شفافیت در مورد معنای آن و به طور خاص‌تر اینکه چگونه به نظر می‌رسد، در جامعه ما وجود ندارد که شاید دلیل آن نبود معادل فارسی این اصطلاح باشد. برای غلبه بر این مانع، ما تحقیقات موجود را برای توسعه و تأیید محتوای الگوی گرومینگ جنسی (SGM) بررسی کردیم. بررسی های انجام شده نشان می دهد که گرومینگ جنسی شامل پنج مرحله است:

  • انتخاب قربانی: مرتکب کودکی را انتخاب می‌کند که از نظر روانی آسیب پذیر است یا نظارت کافی بر کودک وجود ندارد.
  • دستیابی به انزوا: مرتکب به دنبال دسترسی به کودکان و جدا کردن آنها از نظر جسمی و روانی از سرپرستان است و به تنهایی با آنها فعالیت می‌کند که شامل بازی کردن، انجام سرگرمی و.. می‌باشد.
  • جلب اعتماد: این هسته فرآیند گرومینگ جنسی است که در آن مرتکب آسیب پذیری های کودک را شکار می‌کند، به کودک احساس خاص بودن می‌دهد، توجه و تمجید می‌کند، با کودک بازی می‌کند، هدایا و امتیازات می‌دهد و کودک را به گردش می‌برد. جلب اعتماد در نوجوانان می‌تواند با استفاده از مواد مخدر و یا الکل در دورهمی باشد.
  • حساسیت زدایی نسبت به محتوای جنسی و لمس فیزیکی: مرتکب به تدریج از موانع فیزیکی عبور می کند، در ابتدا با دست زدن به تماس فیزیکی به ظاهر غیرجنسی می‌پردازد، سپس تماس فیزیکی و حرف های جنسی را افزایش می‌دهد، کودک را به تماشای پورنوگرافی تشویق می‌کند، در مورد کارهای جنسی که انجام داده است صحبت می‌کند یا از کودک یا نوجوان در مورد کارهای جنسی سوال می‌کند، تجربیات جنسی خود را به اشتراک می‌گذارد و بدن برهنه خود را در معرض دید قرار می‌دهد یا به تماشای لباس درآوردن کودک می‌پردازد.
  • راز داری: پس از وقوع سوء استفاده جنسی از طریق تماس فیزیکی، مرتکب ممکن است رفتارهایی داشته باشد که به او امکان می‌دهد به آزار و اذیت کودک ادامه دهد و یا مخفی کاری کند. این شامل رفتارهایی مانند گفتگو با کودک در مورد طبیعی بودن اتفاقی که افتاده است، تشویق کودک به رازداری (به کسی نگو چه اتفاقی افتاده، این یک راز است)، می‌باشد. چنین رفتاری از طرف فرد مرتکب، باعث می‌شود کودک در قبال آزار و اذیت احساس مسئولیت کند. البته امکان تهدید کردن کودک یا عزیزانش در صورت گفتن وجود دارد.

در تحقیقات، 42 رفتار مختلف گرومینگ جنسی در هر پنج مرحله شناسایی شده و مطالعات بعدی مشخص کرد که کدام یک از این رفتارهای گرومینگ جنسی “هشدار خطر” هستند و در بین افرادی که سوء استفاده جنسی را در دوران کودکی یا نوجوانی تجربه کرده‌اند بیشتر گزارش شده است.

در مطالعات بعدی، مشخص شد که اغلب رفتارهای گرومینگ جنسی گزارش شده عبارتند از:

  • مرتکب کودکی را انتخاب کرد که سازگار یا قابل اعتماد (68 درصد) یا دارای عزت نفس پایین (61 درصد) بود.
  • انجام سرگرمی به تنهایی با کودک (57 درصد)
  • خود را خوب، جذاب، دوست داشتنی نشان می‌دهند (70 درصد)
  • نشان دادن مقدار زیادی توجه (56 درصد) یا محبت (54 درصد) به کودک
  • استفاده از لمس به ظاهر بدون قصد (51 درصد).

طیف وسیعی در تعداد رفتارهای گرومینگ جنسی تأیید شده وجود داشت، به طوری که تعداد کمی از شرکت کنندگان در تحقیق، هیچ رفتار مربوط به گرومینگ جنسی را گزارش نکردند و برخی تا 36 مورد (از 42 مورد ممکن) را گزارش کردند. تعداد و نوع رفتارهای گرومینگ جنسی بر اساس ویژگی های قربانی و مرتکب (پسر، دختر، کودک و نوجوان)، رابطه مرتکب با کودک (به عنوان مثال، عضو خانواده، آشنا، غریبه) و زمینه های زندگی متفاوت است.

این یافته ها همچنین پیامدهای متعددی برای پیشگیری و تشخیص سوء استفاده جنسی دارند. با توجه به اینکه تقریباً تمام تجاوز های جنسی شامل گرومینگ جنسی می‌باشند و بیشتر رفتارهای گرومینگ جنسی قبل از سوء استفاده جنسی از طریق تماس اتفاق می‌افتد، درک و شناسایی رفتارهای گرومینگ جنسی برای پیشگیری از تجاوز جنسی ضروری است.

  • در حال حاضر، ما قوانینی برای پیشگیری از تجاوز جنسی به کودکان و نوجوانان را داریم، اما به آموزش پیشگیری از سوء استفاده جنسی متناسب با سن در مدارس نیاز هست. در حالی که همه دانش آموزان باید این اطلاعات را دریافت کنند، اطلاعات مربوط به رفتارهای گرومینگ جنسی و به طور خاص رفتارهای هشدار دهنده نیز باید گنجانده شوند. کودکان، والدین و کسانی که از کودکان مراقبت می‌کنند باید بدانند که رفتارهای گرومینگ جنسی چگونه است و در صورت مشاهده چنین رفتارهای بالقوه چه باید بکنند. (پیشنهاد می‌شود مطلب 4 نکنه مهم برای آگاهی از احساسات کودکان را مطالعه کنید.)
  • بیش از دو سوم کسانی که تجاوز جنسی در دوران کودکی و نوجوانی را تجربه کردند، خود را سازگار می‌دانستند و به دیگران اعتماد می‌کردند. مجرمان بزرگسال از قدرت خود بر کودکان استفاده می‌کنند تا کودکان را وادار کنند آنچه را که می خواهند انجام دهند و به کسی در مورد سوء استفاده نگویند. در حالی که سازگاری و اعتماد به بزرگسالان می‌تواند برای کودکان رفتاری اجتماعی باشد (یعنی کودکان باید به بزرگترها و معلمان خود احترام بگذارند)، سرپرستان و کسانی که از کودکان و نوجوانان مراقبت می‌کنند باید به آنها در مورد مرزهای مناسب با بزرگسالان مختلف در زندگی و اهمیت گفتن اینکه آیا این مرزها شکسته شده است، به کودکان آموزش دهند. حتی اگر بزرگسالی باشد که قرار است به او احترام بگذارند و یا از او اطاعت کنند.
  • برخلاف این باور که غریبه‌ها خطرناک هستند، بیشتر مجرمان برای کودک شناخته شده هستند و خود را بسیار مطمئن نشان می‌دهند. مهم است اطمینان پیدا کنیم که این گونه کلیشه ها و سوگیری ها ما را از شناسایی رفتارهای هشدار دهنده در هنگام مشاهده باز نمی‌دارد. فقط به این دلیل که شخصی “مرد خوبی” یا یک فرد قابل احترام است، به این معنی نیست که آنها نمی‌توانند تجاوز کنند.
  • تقریباً دو سوم از افراد شرکت کننده در این مطالعه گزارش دادند که عزت نفس پایینی دارند و این ضعف آنها را در معرض خطر سوء استفاده جنسی قرار می دهد. زیرا مرتکبین از این آسیب پذیری با استفاده از راهبردهای گرومینگ جنسی که این آسیب پذیری را شکار می کند (مانند جلب توجه، تعریف و تمجید) سوء استفاده می کنند. شناسایی زودهنگام کودکانی که از نظر عاطفی دچار مشکل هستند و ارائه مداخلاتی برای افزایش عزت نفس می تواند از آنها در برابر تجاوز جنسی محافظت کند. (پیشنهاد می‌شود مطلب 3 روش شگفت انگیز برای افزایش عزت نفس کودکان را مطالعه کنید.)
  • در ایران قوانین زیادی در خصوص پیشگیری از تجاوز به کودکان وجود دارد و آگاه سازی های زیادی از طرف پلیس، شهرداری، بهزیستی و… انجام گرفته است. چنین قوانینی می تواند از سوء استفاده جلوگیری کند و مرتکبین احتمالی را می توان قبل از آسیب رساندن به کودک تحت تعقیب قرار داد. حمایت از قوانین مبتنی بر شواهد می تواند فرزندان ما را ایمن تر نگه دارد.

سوء استفاده جنسی از کودکان 100 درصد قابل پیشگیری است. با توجه به اینکه 99 درصد از تمام آزارهای جنسی در دوران کودکی شامل گرومینگ جنسی می‌باشد، به این معنی است که هدفی ایده آل برای پیشگیری است. همه ما باید بدانیم که رفتارهای گرومینگ جنسی چگونه به نظر می رسند و در صورت مشاهده چه کاری باید بکنیم.

مطالب مشابه:

به این محتوا امتیاز دهید
اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
نام نویسی

گروه درمانی اضطراب اجتماعی