کلینیک روانشناسی و مشاوره آوان – بسیاری از افرادی که به کلینیک روانشناسی آوان مراجعه می کنند، نمی دانند که چگونه اضطراب اجتماعی را در روابط شخصی و حرفه ای خود مدیریت کنند. آنها سوالاتی از این قبیل می پرسند:
- چگونه می توانم در هنگام تعامل با همکاران احساس عصبی بودن را متوقف کنم؟
- چرا برای صحبت کردن در جلسات دچار چالش می شوم؟
- چرا از قرار ملاقات و فرصتهای جدید برای معاشرت با افراد تازه اجتناب میکنم؟
اگر این سؤالات در ذهن شما طنین انداز میشود، احتمالاً احساس خوبی نمی کنید و مطمئن نیستید که چگونه زندگی را هدایت کنید. ممکن است واجد شرایط تشخیص اضطراب اجتماعی باشید. اضطراب اجتماعی می تواند مانع پیشرفت شخصی و شغلی شود، زیرا می تواند ایجاد و حفظ روابط، صحبت کردن در اجتماعات و دفاع از خود را دشوار کند.
با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید که اضطراب اجتماعی یک موضوع رایج است و راه های موثر زیادی برای مدیریت آن وجود دارد. توانایی شما برای داشتن یک زندگی شاد و رضایت بخش تا حدی با توانایی شما در تعامل با دوستان و خانواده و ایجاد روابط مؤثر تعیین می شود. با در نظر گرفتن استراتژی های مناسب، می توانید یاد بگیرید که اضطراب اجتماعی خود را مدیریت کنید و اهدافی را که می خواهید در زندگی به دست آورید، به سرانجام برسانید. (پیشنها می شود مقاله 10 رفتاری که نشان دهنده اضطراب اجتماعی شماست را مطالعه کنید.)
در ادامه این مطلب دو نکته وجود دارد که به شما کمک می کند تا با اضطراب اجتماعی به روشی سالم تر و سازنده تر مقابله کنید.
1. درک کنید که داشتن اضطراب اجتماعی به این معنی نیست که شما نیازی به تعامل اجتماعی ندارید.
در مطالعهای تحقیقاتی، مشخص شد که نیاز به ارتباطات انسانی در افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی وجود دارد و این افراد فقط در شرایط خاص و با افراد خاص برای مقابله با اضطراب اجتماعی تلاش میکنند. با وجود این فرضیه می توان الگوهای فکری مضر را در رابطه با اضطراب اجتماعی حذف کرد.
خود گفتاری یا گفتگوی درونی که با خودمان داریم، می تواند نقش مهمی در شکل دادن به برداشت ها و اعمال ما داشته باشد. برای کسانی که با اضطراب اجتماعی دست و پنجه نرم می کنند، مهم است که مراقب خودگویی منفی خود باشند که می تواند احساس اضطراب و ناامنی را تداوم بخشد.
به عنوان مثال، به جای اینکه به خود بگویید: «من به ندرت جرات صحبت کردن در گروه را دارم، بنابراین نیازی به صحبت کردن نمیبینم»، با خود بگویید: «من ایده ای دارم که ممکن است دیگران آن را جالب بدانند، پس شایسته شنیده شدن هستم.»
این تغییر در تفکر می تواند به کاهش اضطراب کمک کند و با گذشت زمان و تمرین، اعتماد به نفس را افزایش دهد و منجر به تعاملات مثبت بیشتر و نتایج اجتماعی بهتر شود. علاوه بر این، مهم است که به خود یادآوری کنید که احساس اضطراب در موقعیتهای خاص طبیعی است. (پیشنهاد می شود مطلب 5 نکته برای افزایش اعتماد به نفس را مطالعه کنید.)
2. از خودافشایی برای کاهش اثرات اضطراب اجتماعی خود استفاده کنید.
یک مطالعه تحقیقاتی دیگر نشان داد که افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی ممکن است در چند ثانیه اول ملاقات با دیگران کمتر دوستداشتنی باشند. با این حال، این مطالعه همچنین نشان داد که اولین برداشتهای منفی را میتوان از طریق خودافشایی، یعنی زمانی که فرد اطلاعات یا احساسات شخصی خود را با دیگران به اشتراک میگذارد، بهبود بخشید.
نتایج این مطالعه ممکن است برای کسانی که با اضطراب اجتماعی دست و پنجه نرم می کنند جالب باشد. اگر افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی بتوانند احساسات خود را با دوستان و همکاران خود به اشتراک بگذارند، ممکن است بتوانند خود را دوستداشتنی و جذاب تر نشان دهند.
محققان دریافتند که اگرچه افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی در طول تعاملات اجتماعی کمتر خود افشایی میکنند، اما زمانی که به خود افشایی میپردازند، به طور مثبتی توسط دیگران درک میشوند. این نشان می دهد افرادی که توسط اضطراب اجتماعی دچار مشکلاتی در روابط و زندگی خود شده اند، ممکن است از تلاش آگاهانه برای باز کردن و به اشتراک گذاشتن احساسات خود سود ببرند.
تحقیقات دیگر حاکی از آن است که ما تمایل داریم میزان ارزش دیگران برای وارد شدن به مکالمات طولانی و عمیق را دست کم بگیریم. بنابراین به این دلیل که فکر می کنید حرف های شما زود تمام می شود یا طرف مقابل خسته می شود، از صحبت کردن با کسی دچار نگرانی نشوید. زیرا تقریباً هرگز اینطور نیست. (پیشنهاد می شود مطلب خجالت کشیدن یک عمل تهاجمی است را مطالعه کنید.)
نتیجه
مهم است به یاد داشته باشید که اضطراب اجتماعی یک مسئله رایج است. با این حال، با کمی تلاش می توان اضطراب اجتماعی خود را مدیریت کرد و روابط خود را با دوستان و همکاران بهبود بخشید. با باز بودن و صادق بودن در مورد چالشی که با آن روبرو هستید، می توانید با دیگران اعتماد و تفاهم ایجاد کنید و در نهایت از نظر اجتماعی موفق تر شوید. اگر اضطراب اجتماعی شما باعث ناراحتی قابل توجهی برای شما می شود، کمک گرفتن از یک متخصص سلامت روان می تواند مفید باشد.
محمد امین مختاریان
مطالب مشابه:
- اضطراب وجودی چیست و چه باید کرد؟
- ابزار هایی برای پیشگیری از اضطراب و افسردگی
- عوامل ایجاد اختلال اضطراب نوجوانان
- بدبینی دفاعی، راهی برای کنترل اضطراب
- درمان اضطراب