نکات کلیدی این مطلب:
- شخصیت ممکن است ثابت باشد، اما تغییر شخصیت بخشی طبیعی از مسیر زندگی است.
- رویدادهای زندگی، از جمله رویدادهای رابطه، می توانند شخصیت را تغییر دهند.
- ازدواج و طلاق هر دو وظیفه شناسی را افزایش می دهند.
- داشتن فرزند باعث کاهش برونگرایی می شود.
کلینیک روانشناسی و مددکاری آوان – رویدادهای رابطه اغلب “نقاط عطف” نامیده می شوند زیرا به عنوان لحظات مهم زندگی ما برجسته می شوند. ما به راحتی این رویدادها را به عنوان تغییر زندگی روزمره یا تغییر مسیر زندگی خود تشخیص می دهیم و کمتر به این فکر می کنیم که چگونه این نقاط عطف ممکن است شخصیت ما را تغییر دهند. در مورد دوستی که به تازگی نامزد شده است یا یکی از همکارانش که طلاق گرفته است فکر کنید: این رویدادهای مهم رابطهای چه تأثیری بر شخصیت آنها دارد؟
شخصیت افراد در معرض تأثیر محیطی است.
آیا شما همان دیروز هستید؟ احتمالا تا حد زیادی؟. از یک طرف، شخصیت می تواند در طول زمان ثابت به نظر برسد. دوستان درونگرا، درونگرا باقی بمانند و دوستان برونگرا، برونگرا بمانند. در حمایت از یک مبنای بیولوژیکی برای شخصیت، صفات اصلی افراد ممکن است برای افراد یا دیگران ثابت به نظر برسد.
با این حال، تحقیقات بارها و بارها نشان میدهد که جهانهایی که در آن زندگی میکنیم میتوانند حتی بر جنبههای به ظاهر محکم خودمان، مانند شخصیت، تأثیر شگفتانگیزی داشته باشند. در واقع، شخصیت افراد ممکن است در شرایط مناسب مستعد تغییرات قابل توجهی باشد. (پیشنهاد میشود مطلب تغییر نگرش نسبت به تغییر را مطالعه کنید.)
تغییر شخصیت به صورت پویا اتفاق می افتد.
برای درک این تغییر، محققان مفهوم تراکنش های “شخصیت-رابطه” را توصیف می کنند (Neyer et al., 2014). اساساً شخصیت افراد به انتخاب محیط ها شکل می دهد و سپس این محیط ها افراد را شکل می دهند. می توانید این را تصور کنید. در ارتباط با شخصیت خود، ممکن است به سمت انواع خاصی از افراد یا مکانها گرایش پیدا کنید. روابطی که ایجاد می کنید، به نوبه خود بر شما تأثیر می گذارد. این مسیر رفت و برگشتی است که به مرور زمان به توضیح تغییر شخصیت کمک می کند.
عشق موقعیت خوبی برای تغییر خود دارد.
رویدادهای زندگی می توانند اشکال مختلفی داشته باشند. افراد می توانند از دانشگاه فارغ التحصیل شوند، ترفیع مورد نظر خود را دریافت کنند، به لیگ فوتبال بپیوندند یا به شهر جدیدی نقل مکان کنند. رویدادهای مهمی که می توانند در هر حوزه زندگی اتفاق بیفتند. با این حال، رویدادهای مربوط به عشق برای تغییر فرد موقعیت مناسبی دارند.
یک بررسی سیستماتیک و متاآنالیز به مجموعه ای از رویدادهای روابط عاطفی اشاره می کند که برای تغییر شخصیت موثر هستند (بولر 2023). این متاآنالیز بیش از 40 مطالعه را مورد بررسی قرار داد، بیش از 120000 شرکتکننده را شامل شد و تغییرات در 5 ویژگی شخصیتی بزرگ را مورد بررسی قرار داد: برونگرایی (به عنوان مثال، پرحرفی، اشتیاق)، گشودگی به تجربیات جدید، وظیفهشناسی، روان رنجوری (یعنی ثبات عاطفی پایین)، و سازگاری. (پیشنهاد میشود مطلب قربانی تربیت و فرهنگ آلوده نباشید را مطالعه کنید.)
کدام رویدادهای رابطه شخصیت را تغییر می دهند؟
ورود به رابطه عاشقانه، وظیفه شناسی را افزایش می دهد. همراه با تجربه رشد در خودپنداره، فراتحلیل نشان داد که افراد اغلب با شروع رابطه عاشقانه با وجدان تر می شوند. آیا افراد به دلیل داشتن همسری با نگرانی زیاد، به نیازهای او توجه نمی کنند؟ این عمل در نهایت ممکن است تمایلات شخصیتی موجود را اصلاح کند.
ازدواج باعث می شود افراد کمتر در معرض تجربیات جدید باشند. آیا دوست دارید تجربه های تازهای داشته باشید و از منطقه راحتی خود خارج شوید؟ چنین تمایلاتی ممکن است بعد از ازدواج تغییر کند. متاآنالیز نشان داد که ازدواج منجر به گشودگی کمتر می شود. شاید این امر به این دلیل رخ می دهد که مردم تمایل دارند با دیگرانی که شبیه خودشان هستند ازدواج کنند، روال معمولی ایجاد کنند و عادات خود را اتخاذ کنند. چنین مبانی ممکن است از سنت گرایی بر گشودگی حمایت کند.
داشتن فرزند برونگرایی را کاهش می دهد. شاید به این دلیل باشد که افراد به دور خود پیله میکنند یا به سمت مسئولیتهای خانوادگی جدید خود روی میآورند، اما به نظر میرسد داشتن فرزند با کاهش برونگرایی، شخصیت را تغییر میدهد. افرادی که برون گرایی بالایی دارند اغلب دوست دارند زمانی که استرس دارند در کنار دیگران باشند. اگر این تغییر شخصیت از نظر رفتاری انجام شود، والدین ممکن است به سمت تمایل به تنها بودن و داشتن فضای خاص در هنگام استرس تغییر کنند.
طلاق وظیفه شناسی را افزایش می دهد. شاید تعجب آور باشد که پایان یک رابطه ممکن است با افزایش وجدان، تأثیر مطلوبی بر شخصیت افراد داشته باشد. وظیفه شناسی با قابلیت اطمینان، قابل اعتماد بودن و توجه به دیگران مشخص می شود. طلاق ممکن است الگوهای جدیدی را برای حمایت از ویژگی مطلوب وظیفه شناسی تشویق کند.
در این متاآنالیز الگوهایی وجود دارند که در مورد تغییرات روان رنجورخویی و توافق پذیری بحث می کنند. در واقع، دادهها از ارتباط بین نقاط عطف رابطه و تغییرات در این ویژگیهای خاص پشتیبانی نمیکنند. این ممکن است برخلاف تصورات عمومی در مورد تأثیرات روابط بر شخصیت باشد. به هر حال، بسیاری از سناریو ها بر این فرض هستند که طلاق باعث عدم رضایت میشود. پایبند ماندن به داده ها مهم است و متاآنالیز نشان می دهد که تغییرات در ویژگی های شخصیتی اصلی محدود به موارد ارائه شده در بالا است. (پیشنهاد میشود مطلب فرهنگ ها چگونه خصوصیات رفتاری ما شکل می دهند؟ را مطالعه کنید.)
عشق لزوما به معنای “تو جدید” نیست.
فکر کردن به تغییرات واقعی در شخصیت به دلیل رویدادهای رابطه هیجان انگیز است. با این حال، داده های مورد بحث در این مطلب، طولی هستند نه تجربی، بنابراین آنها قطعی نیستند. علاوه بر این، داده های گروهی بینش محدودی را در مورد افراد فردی ارائه می دهد. هر فرد ممکن است نقطه عطف رابطه را متفاوت تجربه کند. به این فکر کنید که چگونه ازدواج ممکن است متفاوت درک شود، بسته به تعدادی از عوامل رابطهای، فرهنگی و زمینهای.
به طور انتقادی، این تحقیق تاکید می کند که شخصیت ما ثابت نیست و ما از نفوذ اجتماعی مصون نیستیم. در عوض، رویدادهای خاص، از جمله نقاط عطف عاشقانه، به نظر می رسد که ما را تغییر دهند و شاید این خوب باشد.
محمد امین مختاریان
مطالب مشابه:
- آیا افراد با ویژگی های شخصیتی متضاد جذب یکدیگر می شوند؟
- 5 ویژگی شخصیتی مرتبط با دوران کودکی دردناک
- آیا فرد مبتلا به «اختلال شخصیت مرزی» یا «اختلال شخصیت خودشیفته» می تواند تغییر کند؟
- تشخیص عدم بلوغ عاطفی در شخصیت های ناسازگار
- نقش خشم در پرورش جامعهای دلسوز و هماهنگ
- 8 نشانه اختلال شخصیت نمایشی
- اختلالات شخصیت خوشه B چیست؟
- داشتن والدینی با اختلال شخصیت مرزی
- 3 توصیه برای کسانی که دچار اموفیلیا یا بیبند و باری عاطفی هستند.
- درمان اضطراب اجتماعی در روده شما نهفته است