5 روش برای کاهش اضطراب نوجوانان - کلینیک روانشناسی آوان | مرکز مشاوره روانشناختی

5 روش برای کاهش اضطراب نوجوانان

فهرست مطالب

نکات کلیدی این مطلب:

  • نوجوانان مبتلا به اضطراب ممکن است بیش از حد نگران نمرات، ترس از شکست یا ترس از فراخوانی در کلاس باشند.
  • اضطراب اجتماعی ممکن است به صورت خودآگاهی، ترس از صحبت کردن در جمع یا کناره گیری از فعالیت ها ظاهر شود.
  • انتظارات والدین می تواند به میزان قابل توجهی به اضطراب نوجوان کمک کند.

کلینیک روانشناسی و مشاوره آوان – اضطراب موضوعی فراگیر در میان نوجوانان است که اغلب به اشتباه درک می شود یا نادیده گرفته می شود. در حالی که برخی از اضطراب ها در دوران نوجوانی طبیعی است، اضطراب مزمن می تواند ناتوان کننده باشد. درک اینکه چگونه اضطراب نوجوانان را دچار چالش می کند برای والدین، مربیان و متخصصان بهداشت روان بسیار مهم است. در این مطلب پنج روش رایجی که اضطراب بر نوجوانان تأثیر می‌گذارد و کارهایی که می‌توان برای مدیریت اضطراب انجام داد، آورده شده است.

فشار تحصیلی و اضطراب عملکرد

مدرسه منبع مهمی از اضطراب برای نوجوانان است. فشار برای پیشرفت تحصیلی می تواند بسیار زیاد باشد، به خصوص با وجود آزمون های مختلف، تکالیف و پذیرش در دانشگاه. نوجوانان مبتلا به اضطراب ممکن است بیش از حد نگران نمرات، ترس از شکست یا ترس از فراخوانی در کلاس باشند. این می تواند منجر به اهمال کاری، کمال گرایی یا اجتناب و افزایش استرس شود.

به عنوان مثال، سارا دانش آموز 16 ساله دبیرستانی، قبل از آزمایشات گسترده احساس بیماری می کند. شکمش می‌پیچد و نمی‌تواند بخوابد. علیرغم تمام تلاش‌هایش، ذهنش در طول آزمون خالی می‌شود و عملکرد ضعیفی دارد که فقط اضطراب او را افزایش می‌دهد.

آنچه می توانید انجام دهید: همانطور که هنگام تحقیق برای نوشتن این مطلب دریافتم، تشویق نوجوانان به تمرکز بر تلاش به جای کمال ضروری است. به آنها کمک کنید عادات مطالعه خوب و مهارت های مدیریت زمان را توسعه دهند. برای کاهش فشار تحصیلی، سبک زندگی متعادل را ترویج کنید که شامل آرامش و سرگرمی است. گفتگوهای باز در مورد یادگیری از اشتباهات نیز می تواند به کاهش اضطراب عملکرد کمک کند. (پیشنهاد می‌شود مطلب مقابله با خستگی یا فرسودگی تحصیلی را مطالعه کنید.)

اضطراب اجتماعی و ترس از طرد شدن

تعاملات اجتماعی می تواند منبع مهمی از اضطراب برای نوجوانان باشد. ترس از قضاوت، طرد شدن یا خجالت می‌تواند باعث ناراحتی شدید شود و منجر به اجتناب از موقعیت‌های اجتماعی شود. اضطراب ممکن است به صورت خودآگاهی بیش از حد، ترس از سخنرانی در جمع یا کناره گیری از فعالیت های گروهی ظاهر شود.

جاوید، نوجوان 14 ساله، از رویدادهای مدرسه که در آن مجبور است با همسالانش ارتباط برقرار کند، می ترسد. او دائماً نگران است که حرف اشتباهی بزند یا به او بخندند، بنابراین از گردهمایی های اجتماعی صرف نظر می کند و از فعالیت هایی که زمانی از آن لذت می برد کناره گیری می کند.

آنچه می توانید انجام دهید: با قرار گرفتن تدریجی در موقعیت های اجتماعی و در محیطی حمایتی، اعتماد اجتماعی ایجاد کنید. مشارکت در فعالیت های کم فشار، مانند باشگاه ها یا پروژه های گروهی را تشویق کنید. تکنیک‌های تمدد اعصاب مانند تنفس عمیق یا تمرکز حواس را برای کمک به مدیریت اضطراب اجتماعی آموزش دهید. به نوجوانان یادآوری کنید که همه لحظات ناخوشایندی را تجربه می کنند که ارزش آنها را مشخص نمی کند. (پیشنهاد می‌شود مطلب عوامل ایجاد اختلال اضطراب نوجوانان را مطالعه کنید.)

تصویر بدن و مسائل مربوط به عزت نفس

نوجوانان اغلب به دلیل تغییرات فیزیکی و عاطفی قابل توجه با مشکلات تصویر بدنی دست و پنجه نرم می کنند. فشار برای انطباق با استانداردهای زیبایی اجتماعی می تواند منجر به اضطراب شدید در مورد ظاهر، وزن و ارزش خود شود. مقایسه های موجود در رسانه های اجتماعی نیز می تواند این اضطراب را بدتر کند.

آیدا، نوجوان 15 ساله، پس از اینکه در مورد وزنش مسخره می شود، به ظاهر خود وسواس پیدا می کند. او مدام به خواهرش می‌گوید: “اگر می‌توانستم اندام تو را داشته باشم، دیگر کسی مرا مسخره نمی‌کرد.” او شروع به حذف وعده‌های غذایی می‌کند و مدام خودش را در آینه بررسی می‌کند. اضطراب او در مورد تصویر بدن شروع به تسلط بر افکار او می کند و به عزت نفس او آسیب می رساند.

آنچه می توانید انجام دهید: با تمرکز بر نقاط قوت و کارهایی که بدن آنها می تواند انجام دهد، تصویر مثبت بدن را تشویق کنید. قرار گرفتن در معرض رسانه های اجتماعی مضر را محدود کنید و پیام های مثبت مربوط به تصویر بدن را تبلیغ کنید. تصویرهای غیرواقعی زیبایی را در رسانه ها مورد بحث قرار دهید و برای کمک به ایجاد یک تصویر سالم تر از خود، بر شفقت به خود تأکید کنید. (پیشنهاد می‌شود مطلب 7 استراتژی موثر برای غلبه بر مقایسه خود با دیگران را مطالعه کنید.)

ترس از آینده و انتقال زندگی

گذار از نوجوانی به بزرگسالی نامشخص است و بسیاری از نوجوانان نگران آینده خود هستند. نگرانی در مورد انتخاب شغل، استقلال مالی و مسئولیت های آینده می تواند بسیار زیاد باشد و منجر به فلج تصمیم گیری و بلاتکلیفی شود.

کامیار، نوجوان 17 ساله، هنگام انتخاب رشته دانشگاهی احساس ترس و نگرانی می‌کند. او نگران است که انتخاب اشتباهی انجام دهد و زندگی اش را خراب کند. این ترس باعث می شود که او در برنامه ها تعلل کند و از بحث در مورد آینده اجتناب کند و این باعث افزایش اضطراب او می‌شود.

آنچه می توانید انجام دهید: به نوجوانان کمک کنید تا با تقسیم کردن برنامه ریزی های آینده به مراحل قابل کنترل، ترس های خود را هدایت کنند. کاوش را تشویق کنید و به آنها اطمینان دهید که تغییر مسیر اشکالی ندارد. یک محیط حمایتی فراهم کنید تا بتوانند بدون قضاوت درباره ترس ها و آرزوهای خود صحبت کنند و مقداری از فشار خود را کاهش دهند. (پیشنهاد می‌شود مطلب مواجهه با ترس از آینده با 7 تکنیت عملی را مطالعه کنید.)

انتظارات والدین و پویایی خانواده

انتظارات والدین می تواند به میزان قابل توجهی به اضطراب نوجوان کمک کند. فشار برای پیشرفت تحصیلی، انطباق با رفتارها یا پیروی از ردپای خانواده می تواند بار سنگینی ایجاد کند. پویایی‌های خانواده، مانند تعارض یا ارتباطات ضعیف، می‌تواند این اضطراب را بدتر کند و باعث شود نوجوانان احساس عدم حمایت یا سوء تفاهم کنند.

در 16 سالگی، مینا احساس می کند که تحت فشار والدینش قرار می گیرد تا شغل پرستاری را دنبال کند، حتی اگر به عکاسی علاقه زیادی داشته باشد. ترس او از ناامید کردن آنها باعث می شود که علایق واقعی خود را پنهان کند و منجر به رنجش و اضطراب شود.

آنچه می توانید انجام دهید: ارتباط باز و بدون قضاوت برای کاهش اضطراب مربوط به انتظارات والدین بسیار مهم است. نوجوانان را تشویق کنید تا احساسات و علایق خود را بیان کنند و پذیرای آرزوهای آنها باشید، حتی اگر آرزوهای آنها با آرزوهای شما متفاوت باشند. بر عشق و حمایت بی قید و شرط بدون توجه به انتخاب هایشان تاکید کنید و به آنها کمک کنید تا اهداف خود را با انتظارات خانواده متعادل کنند. (پیشنهاد می‌شود مطلب فرزندپروری مثبت گرا، خانواده های شکوفا را مطالعه کنید.)

در پایان:

اضطراب در نوجوانان موضوع پیچیده ای است که نیاز به درک و حمایت دارد. والدین، مربیان و متخصصان سلامت روان با شناخت چگونگی بروز اضطراب و برداشتن گام‌های پیشگیرانه می‌توانند به نوجوانان کمک کنند تا با اعتماد به نفس و تاب‌آوری بیشتری از چالش نوجوانی بگذرند. ایجاد محیطی که در آن نوجوانان احساس کنند شنیده شده و مورد حمایت قرار می گیرند، برای توانمندسازی آنها در جهت مدیریت سالم اضطراب ضروری است.

محمد امین مختاریان

مطالب مشابه:

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها