اهمیت روانشناسی نوجوان - 7 دوره مهم برای مشاوره نوجوانان

بررسی اهمیت روانشناسی نوجوان و دریافت مشاوره

فهرست مطالب

 قبل از اشاره به اهمیت مراجعه به مشاوره روانشناسی نوجوان، بهتر است توضیح مختصری در ارتباط با دوران نوجوانی داشته باشیم. حساس ترین و بحرانی ترین سن هر فرد ، دوران نوجوانی او است. چرا که افراد در سن نوجوانی شروع به  کشف خود و  به دست آوردن حس استقلال و … می نمایند.

در دوران نوجوانی، اکثر تغییرات در زمینه های گوناگون زندگی کاملا قابل مشاهده است، مانند: رشد جسمی، عوامل روانشناختی و مسائل عاطفی. در این دوران، نوجوانان می توانند به دلیل رویدادهای روانشناختی متعدد، با بحران های زیادی روبرو شوند. متاسفانه اکثر خانواده ها از مشکلات و بحران های مربوط به این دوران آگاهی ندارند و نحوه ی رفتار درست با آن را بلد نیستند.

روانشناسی نوجوان

 عدم آگاهی والدین از مشکلات دوران نوجوانی موجب افزایش و تشدید این بحران ها در نوجوان آن ها می شود و ممکن است با آسیب های ناخوشایندی در آینده رو به رو شوند. برای همین خاطر مراجعه به روانشناسی نوجوان در این سنین بسیار ضروری و حائز اهمیت است.

در ادامه به توضیح تمامی مسائل و بحران های مربوط به دوران نوجوانی پرداخته ایم و برای شما این موارد را به طور کامل مورد بررسی قرار داده ایم. با کسب اطلاعات کافی در این زمینه و  دانستن تمامی این مسائل و بحران ها، والدین می توانند فرزند خود را بهتر شناخته و بحران های موجود در این دوره ی سنی  را بهتر درک کنند.

تاثیر مراجعه به روانشناس نوجوانان

در دوره ی نوجوانی، مراجعه به مشاوره روانشناسی نوجوان یا مشاوره نوجوان، می تواند تاثیر قابل ‌توجهی را در  نوجوانان بگذارد. مشاوره روانشناسی نوجوان در مورد بحران های موجود در این سن با نوجوانان صحبت می کنند  و عواقب تمامی رویدادهای سنی موجود در این دوره را برای آن ها بازگو می کنند. متاسفانه امروزه، نوجوانان زیر فشار بیشتری در مقایسه به نوجوانان نسل‌ های گذشته هستند و برای همین خاطر بیشتر تحت تاثیر قرار می‌گیرند. علاوه بر بلوغ، فشارهای دیگری هم هستند که به  نوجوانان استرس وارد کرده و آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. از جمله ی این فشارها می توان به: فشارهای اجتماعی، فشارهای آکادمیک و خانوادگی اشاره کرد.

برای دریافت خدمات روانشناسی نوجوان در کلینیک روانشناسی آوان رزرو وقت انجام دهید

به چه مرحله ‌ای از سن نوجوانی گفته می شود؟

سن نوجوانی از بیان مشاوره روانشناس نوجوان، به مرحله ای گفته می شود که فرد از دوران کودکی به بزرگسالی وارد می شود. در این سن اتفاقات زیادی از قبیل تغییرات جسمی و روحی رخ می دهند. بیشتر نوجوانان در این مرحله به خاطر تغییرات جسمانی که در آن ها شکل می گیرند، مانند بلوغ و مسائل هویت ‌یابی و حس استقلال و … تغییرات رفتاری و فکری زیادی را در خود مشاهده می کنند. این مشکلات ممکن است به دلیل عدم آگاهی خانواده ها، منجر به  بروز بحران های جدی در آن ها شوند. والدین باید برای کسب  اطلاعات دقیق  درباره ی ویژگی‌ های دوران نوجوانی فرزند خود و چگونگی  برقراری ارتباط  مؤثر حتما به مشاوره روانشناسی نوجوان مراجعه کنند. از جمله خدماتی که مشاوره روانشناسی نوجوان در مرکز مشاوره آوان به مراجعه کننده ها می دهد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ارتباط با خانواده
  • ارتباط با دوستان
  • بلوغ
  • سلامت روان
  • نوجوانان در دنیای امروز
  • دانشگاه
  • مشاوره نوجوان

من کیستم؟ یک سوالی که در ذهن افراد در دوران نوجوانی ایجاد می شود. در نوجوانی افراد به رشد هویت شخصی خود می رسند و این موضوع می تواند بسیار هیجان ‌انگیز باشد. به این صورت که نوجوانان در این دوران، اقدام به شناخت جایگاه خود در زمینه‌های مختلف اجتماعی می کنند.  مشاوره روانشناسی نوجوان می تواند بهترین پاسخ را در این دوران به نوجوانان دهد.

هویت یابی در دوران نوجوانی

7 دوره مهم برای دریافت مشاوره نوجوانان

هویت ‌یابی اجتماعی: همه ی افراد مستلزم داشتن یک هویت اجتماعی هستند. نوجوانان به وسیله ی موقعیت های فرهنگی، خانواده، مدرسه ای که در آن تحصیل می کنند، اطرافیان خود و … هویت اجتماعی خود را می شناسند. متاسفانه به دلیل این که ممکن است هویت اجتماعی نوجوانان خیلی سریع تغییر کند و یا مورد سوء استفاده قرار بگیرد، بروز افسردگی در این سن دور از انتظار نیست. مشاورین روانشناسی نوجوان آوان، می توانند به والدین با ارائه ی راهکارهای مفید در هویت یابی اجتماعی فرزندانشان کمک های زیادی کنند. والدین با استفاده از این راهکارها می توانند فرزندان خود را حمایت کرده و آن ها را  با اضطراب و استرس کمتری  به شناخت هویت و نقش اجتماعی مناسب خود را راهنمایی کنند.

هویت‌یابی جنسی: هویت جنسی و گرایش جنسی در دوران نوجوانی به اوج خود می رسد و ممکن است بسیار چالش‌ برانگیز باشد. منظور از هویت جنسی به توصیف جنسیت افراد ( مردانه، زنانه، دو جنسیتی)  گفته می شود.  گرایش جنسی هم  اشاره به  الگوی جذب فرد به افراد دیگر دارد. گرایش جنسی ممکن است به صورت گرایش به جنس مخالف، همجنسگرا و گرایش به دو جنس باشد.

رشد جنسی در دوران نوجوانی

رشد جنسی در این دوران علاوه بر این که خود نوجوان را سردرگم می کند،  بلکه ممکن است والدین آن ها را نیز نگران و مضطرب کند.  هویت و گرایش جنسی افراد در دوران نوجوانی به صورت مستمر در حال  تغییر است. به این صورت که، ممکن است برخی از نوجوانان در این دوران، شروع به انجام کارهایی که متناسب با هویت جنسی خودشان نیست، کنند. به عنوان نمونه: دخترها با کوتاه کردن موهای خود و  رفتارهای خشن و پسرانه ای انجام می دهند، یا نوجوانی که به هم‌ جنس خود گرایش دارد. بروز این رفتارها ممکن است خانواده ها را به ‌شدت مضطرب و نگران کند. مرکز مشاوره نوجوان آوان در سپری کردن این دوران سنی حساس به فرزند شما کمک می ‌کند تا هویت جنسی خود را پیدا کند. همچنین به افراد خانواده هم در ارتباط با  حمایت نوجوانانی که با مشکلات این دوران رو به رو می شوند و  برای سپری شدن این دوران حساس آموزش هایی می‌ دهد.

مشاوره نوجوان در مرکز مشاوره آوان جهت رزرو وقت اقدام کنید

ارتباط با خانواده در دوران نوجوانی

 حس استقلال در رفتار و تفکر و حس خودخواهی  در این دوران به نقطه ی اوج خود می رسد. چون نوجوانان در این دوران به  درک بیشتری نسبت به جهان اطراف  خود میرسند و از اعتماد به ‌نفس بالاتری برخوردار می شوند. بیشتر شدن حس استقلال در دوران نوجوانی به آن ها در گرفتن تصمیم گیری های احساسی و رفتاری کمک های زیادی می ‌کند. افزایش حس استقلال در نوجوانان موجب می شود که  آن ‌ها برای دوران بزرگسالی آمادگی لازم را کسب کنند. ولی در برخی موارد هم موجب ایجاد تنش هایی بین والدین و نوجوانان می ‌شود. ممکن است این تنش ها کیفیت رابطه ی خانواده ها را  با فرزندانشان تحت تاثیر قرار دهد.

نوجوانان برای استقلال خود مبارزه می ‌کنند، این کار موجب می شود که به خود کفایی برسند و در زمان  بزرگسالی یک زندگی مستقل داشته باشند. نکته ای که والدین با وجود این موضوع باید در نظر بگیرند این است که به هیچ عنوان پشتیبانی از فرزندان خود را قطع نکنند. والدین نقش به سزایی را در طی شدن این دوران حساس دارند و با یادگیری برخی مهارت های ارتباطی می توانند به نوجوان خود در این مسیر سخت کمک های زیادی کنند. مرکز مشاوره نوجوان آوان، با خدمات مشاوره روانشناسی نوجوان والدین را در این مسیر همراهی می ‌کند.

حس استقلال نوجوانان و نیاز به مشاوره در نوجوانان

مشاوره روانشناسی نوجوان استقلال در نوجوانان را به چهار دسته تقسیم کرده اند:

  1. استقلال عاطفی: این استقلال به  احساسات مرتبط با افراد دیگر ربط دارد. به این صورت که افراد در زمان مواجه شدن با مشکلی سعی می کنند که مستقل باشد و  بدون تکیه بر والدین خود، راه حلی را برای رفع مشکل پیدا کنند.
  2. استقلال فکری: یکی دیگر از انواع استقلال هایی که نوجوانان در این دوران به دست می آورند، استقلال فکری است. برای اولین بار در دوران نوجوانی، فرزندان با دید دیگری به رفتار و افکار والدین خود می نگرند و در برابر آن رفتارها نیز از خود مخالفت نشان می ‌دهند.
  3. استقلال ارزشی: منظور از استقلال ارزشی این است که نوجوانان اقدام به اخذ تصمیم ‌گیری هایی مبتنی بر ارزش های شخصی خود در زمینه های معنوی، سیاسی و اخلاقی می کنند. برخی از این تصمیم ها ممکن است با نظرات والدین مغایرت داشته باشد.

ارتباط با دوستان در دوران نوجوانی

یکی از مهم ترین موضوعاتی که  در تمامی سنین وجود دارد، ارتباط با دوستان است. اهمیت ارتباط با دوستان در دوران نوجوانی به دلیل تاثیراتی که می تواند بر روی همدیگر بگذارد، نقش پررنگ ‌تری دارد. چون در این  دوران، نوجوانان وقت بیشتری را با دوستان خود سپری می‌ کنند. چرا دوست برای نوجوان مهم است؟ برای نوجوانان دوستان  همانند یک گروه پشتیبان  هستند. چون دوستان می توانند به نوجوانان در ارتباط با مسائل زیر کمک های زیادی کنند:

  • حس ارزشمند بودن
  • افزایش اعتماد به ‌نفس
  • ایجاد حس امنیت
  • اطلاعاتی در مورد  تغییرات دوران بلوغ
  • روش هایی جهت تجزیه و تحلیل ارزش‌ ها، نقش‌ ها و هویت ‌های مختلف
  • فرصتهایی که برای تجربه ی روابط عاشقانه ایجاد می شود.

البته کیفیت ارتباط با دوستان به دو دسته ی دوستی مثبت و دوستی ناسالم تقسیم می شود. در دوستی مثبت، دوستان به همدیگر کمک می کنند که مهارت ‌های اجتماعی و احساسی مهمی، از قبیل: حساسیت به افکار، احساسات و سلامت دیگران را از هم  یاد بگیرند. در دوستی های ناسالم، به دلیل تحت تاثیر قرار گرفتن روابط دوستی ممکن است، نوجوانان به راه‌ های خطرناکی مانند: دزدی، اعتیاد و … کشیده ‌شوند. نوجوانان با وجود این که بیشتر بر روی دوستان خود  متمرکز می شوند، ولی همچنان نیاز به راهنمایی های والدین خود، جهت ایجاد و حفظ دوستی ‌های مثبت خود دارند. شما به عنوان خانواده های نوجوانان نقش به سزایی را در برقراری روابط مثبت فرزندان خود دارید. مشاوره روانشناس نوجوان مجموعه آوان در این مسیر می تواند شما را یاری ‌کند.

سلامت روان و اهمیت آن در روانشناسی نوجوان

سلامت روان و اهمیت آن در روانشناسی نوجوان

همان گونه  که خانواده ها تحمل بیماری جسمانی فرزندان خود را ندارند و سلامت جسمانی فرزندانشان مهم است بایستی به ‌سلامت روان فرزند خود هم نهایت دقت و  توجه را داشته باشند. خانواده ها باید اطلاعات کافی را درباره مسائل بهداشت روانی در نوجوانان کسب کنند. یکی از اختلالاتی که نوجوانان در این دوره با آن مواجه می شوند، اختلال اضطرابی می باشد. علائم این اختلال  در نوجوانان به شرح زیر است:

  1. سردرد
  2. گیجی
  3. تغییر در وزن
  4. احساس نگرانی شدید
  5. ترس از مرگ
  6. تنگی نفس
  7. تعریق بیش‌ از حد
  8. ضربان قلب شدید
  9. و …

اختلال افسردگی : یکی دیگر از اختلالات این دوره ی سنی، افسردگی است. از جمله علائم افسردگی در نوجوانان که در صورت مشاهده بهتر است به مشاوره روانشناسی نوجوان مراجعه کنید به شرح زیر است:

  1.  از دست دادن علاقه به فعالیت ‌های مورد علاقه
  2. تغییر در میزان و کیفیت خواب
  3. مشکل تمرکز کردن روی تکالیف مدرسه
  4. تغییر در میزان غذا خوردن
  5. احساس غم و اندوه و ناامیدی شدید
  6. و …

متاسفانه پنجاه درصد  از نوجوانان کشور دچار اختلالات دوره ی سنی نوجوانی هستند، به دلیل جدی نگرفته شدن این اختلالات به وسیله ی والدین،  این اختلالات درمان نمی شوند. در صورتی که اختلالات سلامت روان نوجوانان، بدون بررسی و درمان بمانند،  برای نوجوانان خطرات خیلی زیادی در پی خواهند داشت. به عنوان نمونه: نوجوانی ممکن است به دلیل مشکلات رفتاری و تحصیلی از مدرسه اخراج شود و یا ممکن است به اعتیاد یا جرم کشیده شود. در صورتی که در مورد وضعیت سلامت روان نوجوان خود نگران هستید، باید در اولین فرصت به مشاوره روانشناسی نوجوان مراجعه کنید. جلسات درمانی و مشاوره روانشناسی نوجوان موجب ایجاد تفاوت در کیفیت زندگی نوجوان شما شود. مجموعه ی آوان با ارائه ی خدمات مشاوره روانشناسی نوجوان در این زمینه در کنار شما نوجوانان و والدین هستند.
مشاوره نوجوان در مرکز مشاوره آوان جهت رزرو وقت اقدام کنید

بلوغ و اهمیت آن در دوران نوجوانی

در صورتی که پیوند ارتباطی خانواده ها با نوجوانان خود ضعیف باشد و نتوانند اطلاعات صحیحی را در مورد بلوغ در اختیار نوجوانان بگذارند، نوجوانان از طریق راه های دیگری مانند شبکه های مجازی و یا دوستان خود اقدام به کسب این اطلاعات  می کنند، این کار ممکن است که سلامت روانی و جنسی آن‌ ها را به خطر بیندازد. مشاوره روانشناسی نوجوان مجموعه ی آوان در طی جلسات مشاوره، اقدام به ارائه ی اطلاعات صحیح و لازم در ارتباط با دوران نوجوانی و بهداشت جنسی و بلوغ به نوجوانان می کنند. این کار موجب می شود تا از میزان این استرس و تأثیر آن بر زندگی نوجوانان کاسته شود.

در سنین ۱۰ تا ۲۰ سالگی،  پسران و دختران از نظر ظاهری مانند بزرگسالان می‌ شوند و در این دوره بلوغ جنسی را تجربه می کنند. روند این تغییرات در افراد مختلف متفاوت است و بستگی به  وراثت و محیط دارد. بروز این تغییرات، مخصوصا تغییرات جنسی، موجب ایجاد استرس شدیدی در نوجوانان می‌ شود. کسب  اطلاعات درست  و اصولی در مورد این تغییرات در نوجوانان موجب کاهش استرس آن ها می شود. در دوران نوجوانی علاوه بر بلوغ جنسی و جسمی، نوجوانان بلوغ عاطفی و اجتماعی را نیز تجربه می‌ کنند. در بلوغ اجتماعی نوجوانان در صدد پیدا کردن استقلال و هویت خود هستند. آن ها نقاط قوت و ضعف شخصیت خود را ارزیابی و بررسی می کنند و با ایجاد اهداف بلند مدت تصمیم‌ گیری درباره آینده خود را آغاز می ‌کنند.

بررسی نوجوانان در دنیای امروزی

امروزه جایگاه خاصی که فضای مجازی و استفاده از شبکه های اجتماعی در زندگی افراد  پیدا کرده است، برخی پیامدهای مثبت و منفی زیادی در پی دارد.  از آن جایی که تلفن همراه و رسانه های مجازی، بخش بزرگی از زندگی روزمره ی نوجوانان را تشکیل می دهد، خانواده ها را نگران  مضطرب می کند. نگرانی بیشتر والدین از ورود به فضای مجازی و گرفتن اطلاعات نامناسبی که متناسب سن آن ها نیست، می باشد. در حال حاضر، فضای مجازی و شبکه های اجتماعی روشی برای ایجاد ارتباط است و از آن می توان به عنوان یک ابزاری جهت یادگیری استفاده کرد. ولی  باید توجه لازم را در این راستا داشت که استفاده از فضای مجازی نوجوانان را دچار مشکلات نکند. باید  با نوجوان خود راجع به  فواید و مضرات فضای مجازی و تلفن همراه صحبت کرد و آن ها را به استفاده ی مثبت از این تجهیزات قانع کرد.

مشاوره روانشناسی تلفنی یکی از خدمات کلینیک آوان برای آن دسته از افراد که برای رفت و آمد و مشاوره حضوری محدویت دارند

 البته نحوه ی بیان این صحبت باید به گونه ای باشد که به صورت نصیحت و یا سرزنش نباشد، چون ممکن است در این گفتگو با مقاومت مواجه شوید. متاسفانه در دوران نوجوانی صحبت کردن و قانع کردن نوجوان کار سختی است. در مورد نحوه ی صحبت با نوجوان خود در ارتباط با موضوعاتی که ممکن است برای او خطر آفرین باشد بدون ناراحت و عصبانی کردن آن می توانید از مشاوره روانشناسی نوجوان مجموعه ی آوان کمک بگیرید. مشاوره روانشناسی نوجوان مجموعه ی آوان با توضیحاتی که در مورد نحوه ی بیان و چگونگی صحبت با نوجوان می دهد، این اطمینان را می توانید حاصل کنید که مکالمه شما موثر واقع می شود و موجب ایجاد تغییراتی در او می شود. مرکز مشاوره روانشناسی نوجوان آوان راهکارهای مفید و مؤثری در مورد نحوه ی برقراری ارتباط با نوجوانتان را در اختیار شما والدین قرار می ‌دهد.

اهمیت مشاوره تحصیلی در دوران نوجوانی

اهمیت مشاوره تحصیلی در دوران نوجوانی

به دلیل شکل گیری و ایجاد تغییراتی در شخصیت نوجوان، تصمیمات او در مورد موضوعات مختلف از جمله انتخاب رشته تحصیلی دبیرستان و دانشگاه مدام در حال تغییر است.  خانواده ها هم به خاطر این که اطلاعات کاملی درباره تغییرات نظام آموزشی موجود و بازار کار ندارند، نمی ‌توانند  به صورت اصولی به نوجوانان خود در این مسیر کمک کنند.

مشاوره تحصیلی در مرکز مشاوره آوان –> متخصصان این حوزه – مشاوران تحصیلی

در  طی جلسات مشاوره تحصیلی مجموعه ی آوان مشاورین تحصیلی می توانند اطلاعات کامل  و جامعی را در ارتباط با رشته ‌های تحصیلی دانشگاه و آینده کاری آن‌ ها، در اختیار نوجوانان و خانواده های آن ها بگذارند. مشاوره ی تحصیلی علاوه بر انتخاب رشته تحصیلی می تواند در مورد موارد زیر را هم به نوجوانان آموزش دهند:

  1.  مهارت ‌های مطالعه
  2. نحوه ی حفظ انگیزه
  3. انتخاب هدف درست
  4. بررسی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان
  5. نحوه برخورد با موانع یادگیری
  6. و …

مرکز مشاوره و روانشناسی نوجوانان

خدمات مرکز مشاوره و روانشناسی نوجوانان آوان

نوجوانان در این دوران حساس سن خود ممکن است به برخی اختلالات  روحی و مشکلات رفتاری دچار شوند. برای جلوگیری از شدت گرفتن این اختلالات، بهتر است که به یک مشاور روانشناس نوجوان مراجعه کنند. درمان انواع اختلالات کودک و نوجوان در کلینیک روانشناسی آوان به وسیله ی  درمانگر های با سابقه و مجرب صورت می پذیرد. خدمات مرکز مشاوره نوجوانان آوان می تواند در مورد  مشکلاتی نظیر:

  1. مشکل هویت
  2.  اعتیاد در نوجوانان
  3. اضطراب
  4. افزایش اعتماد به نفس
  5. پرخاشگری
  6. خود ارضایی و مشکلات جنسی
  7. افسردگی
  8. دیگر مشکلات رایج بین نوجوانان

به نوجوانان و خانواده های آن ها ، خدماتی ارائه دهند.

4/5 - (2 امتیاز)
0 دیدگاه ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها