3 حرفی که نباید به افراد مبتلا به افسردگی گفت - کلینیک روانشناسی آوان | مرکز روانشناسی پاسداران

3 حرفی که نباید به افراد مبتلا به افسردگی گفت

فهرست مطالب

نکات کلیدی این مطلب:

  • گاهی اوقات ممکن است ناخواسته سخنی بگوییم که وضعیت را برای فردی که با افسردگی دست و پنجه نرم می‌کند، بدتر کند.
  • گفتن جملاتی مانند “از افسردگی باید خلاص بشی” به این معنی است که وضعیت او یک موضوع ارادی است.
  • تشویق افراد مبتلا به افسردگی به “مثبت بودن” پیچیدگی شرایط آنها را بیش از حد ساده انگاری می کند.

کلینیک روانشناسی و مشاوره آوان – افسردگی یک بیماری روانی جدی است که میلیون ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. در حالی که نیت خوبی داریم، گاهی اوقات می توانیم ناخواسته چیزهایی بگوییم که می تواند وضعیت را برای فردی که با افسردگی دست و پنجه نرم می کند بدتر کند. بسیار مهم است که هنگام حمایت از عزیزانی که با افسردگی مواجه هستند، مراقب گفتار و اعمال خود باشیم.

در این مطلب سه حرفی که نباید گفته شود با الهام از نمونه‌های واقعی آورده شده است (نام‌ها برای محافظت از حریم خصوصی تغییر کرده‌اند).

باید از افسردگی بیای بیرون

“المیرا، چرا نمی‌توانی از افسردگی خلاص شوی؟” مادر المیرا با ناامیدی فریاد زد، لحن او پر از خشم بود. المیرا ماه ها بود که با افسردگی دست و پنجه نرم می کرد و شرکت در فعالیت های روزانه یا احساس شادی به طور فزاینده ای برایش چالش برانگیز بود. شنیدن سخنان مادر تنها احساس ناتوانی و ناامیدی او را عمیق تر کرد.

چرا مضر است؟

گفتن جملاتی مانند “از افسردگی باید خلاص بشی” به این معنی است که وضعیت فرد مبتلا یک انتخاب یا یک موضوع ارادی است. افسردگی یک مسئله پیچیده سلامت روان است که تحت تأثیر عوامل مختلف بیولوژیکی، روانی و محیطی قرار دارد. چنین نظراتی شدت بیماری را نادیده می گیرد و تلاش فرد را باطل می کند و باعث می شود احساس سوء تفاهم و عدم حمایت کند.

رویکرد جایگزین

به جای به حداقل رساندن تجربه فرد، همدلی و درک را ارائه دهید. می‌توانید بگویید: “من کنار تو هستم، المیرا. اشکالی ندارد که چنین احساسی داشته باشی و می‌خواهم در این راه از تو حمایت کنم. بیا باهم راه‌هایی پیدا کنیم تا احساس بهتری داشته باشی.” (پیشنهاد می‌شود مطلب 5 عادت ضروری برای داشتن زندگی با نشاط را مطالعه کنید.)

شما دلیلی برای افسرده شدن ندارید

“اما آرش، تو زندگی خوبی داری. چرا همیشه اینقدر افسرده هستی؟” سارا، دوست آرش، با حالتی متحیرانه سوال کرد. آرش شغلی موفق، خانواده ای دوست داشتنی و رابطه ای پایدار دارد، اما وزن افسردگی غیرقابل تحمل به نظر می رسید.

چرا مضر است؟

تحقیقات زیادی را دیدم که نشان می‌دهد چگونه افسردگی بر اساس شرایط بیرونی تبعیض قائل نمی‌شود. حتی افرادی که زندگی به ظاهر عالی دارند نیز می توانند با افسردگی دست و پنجه نرم کنند. بی‌اعتبار کردن احساسات دیگران با بیان اینکه دلیلی برای افسردگی ندارند، می‌تواند احساس گناه و شرم او را تشدید کند. همچنین ممکن است آنها را از کمک خواستن منصرف کند، زیرا می ترسند درک یا باور نشوند.

رویکرد جایگزین

بپذیرید که افسردگی می تواند هر کسی را (صرف نظر از موقعیت زندگی اش) تحت تاثیر قرار دهد. با گفتن این جمله، “من درک می‌کنم که افسردگی همیشه دلیل واضحی ندارد”، حمایت خود را ارائه دهید. “لازم نیست این مشکل را به تنهایی پشت سر بگذارید. من اینجا هستم تا هر زمان که نیاز به صحبت داشته باشید گوش می‌دهم.” (پیشنهاد می‌شود مطلب 7 عادتی که می تواند خطر افسردگی را به نصف کاهش دهد را مطالعه کنید.)

فقط مثبت باش

داوود، همکار بهرام، در یک جلسه تیمی گفت: “بهرام، باید مثبت‌تر فکر کنی. همیشه به چیزهای منفی فکر نکن.” بهرام برای حفظ حالت عادی در محل کار تلاش می‌کرد و ناامیدی شدیدی را که روزانه او را درگیر می‌کرد پنهان می‌کرد.

چرا مضر است

تشویق افراد مبتلا به افسردگی به “مثبت بودن” پیچیدگی شرایط او را بیش از حد ساده می کند. افسردگی یک انتخاب نیست و صرفاً تغییر طرز فکر نمی تواند علائم آن را کاهش دهد. چنین اظهارنظرهایی می تواند احساس بی کفایتی و شکست را تشدید کند و این باور را تقویت کند که فرد به نوعی مسئول رنج خود است.

رویکرد جایگزین

نگرانی و تمایل خود را برای حمایت بدون تحمیل انتظارات غیر واقعی ابراز کنید. می‌توانید بگویید، “بهرام، متوجه شده‌ام که اخیراً روزهای سختی را سپری کرده‌ای. من اینجا هستم تا به حرف زدنت گوش دهم یا کاری انجام دهم تا بار تو را کم کنم.” (پیشنهاد می‌شود مطلب 5 راهی که طبیعت می تواند سلامت روان شما را بهبود بخشد را مطالعه کنید.)

در پایان:

حمایت از فرد مبتلا به افسردگی مستلزم حساسیت، همدلی و درک است. اجتناب از این سه جمله مضر می تواند محیط حمایتی تری برای افرادی که با بیماری روانی دست و پنجه نرم می کنند ایجاد کند. در عوض، پشتیبانی بی قید و شرط ارائه دهید، تجربیات آنها را تأیید کنید و آنها را تشویق کنید تا در صورت نیاز به دنبال کمک حرفه ای باشند. ما با هم می توانیم به فرهنگ شفقت و پذیرش برای کسانی که با افسردگی دست و پنجه نرم می کنند کمک کنیم.

محمد امین مختاریان

مطالب مشابه:

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
به اطلاع می‌رساند تعرفه خدمات مشاوره و روانشناختی در شعبه مرکزی (ولیعصر) 378 هزار تومان می‌باشد.
+